de volstrekte nutteloosheid

Dinsdag 20 Maart 2007 in categorie Trivialiteiten

Op onze koelkastdeur zitten magneetjes met 'leuke dingetjes'. Op die van u waarschijnlijk ook. Maar eigenlijk zijn het nutteloze frutsels. Irritante frutsels ook, want ze kletteren altijd naar beneden. Of ze doen andere dingen waar je het niet mee eens bent. Zo hebben wij op die koelkastdeur een onbestemd kamerplantje in een mandje (waarschijnlijk een sanseveria) dat altijd op z'n kop gaat hangen. Met als gevolg dat een perfectionist als ik het kreng altijd weer dwangmatig rechtop zet.

Naast de sanseveria kleven een paar blauwe Friese klompjes met plompeblaren (dat zijn geen blaren van het lopen op die klompen, maar van de waterlelie), een kroonkurk, een tukkende uil en een zeilbootje met een thermometertje in het grootzeil. Er zit ook een schipper in dat bootje, maar die kijkt ongeïnteresseerd de andere kant op. Je zou toch zeggen dat zo'n vent een oogje in het zeil moet houden. Dan zou hij zien dat er naar verhouding een gigantische thermometer in z'n grootzeil zit en dat hoort niet. Maar nee hoor, stug doorvaren! Maar goed, hij zoekt 't maar uit. Mijn punt was dus dat al die koelkastmagneetjes zo nutteloos zijn. U zult tegenwerpen dat het juist de bedoeling is dat je er knipsels en notities onder doet. Allemaal leuk en aardig, maar dat gaat bij ons thuis niet werken. Wij knipselen nooit. Wij noteren wél, maar dat doen we al op de kalender. Bovendien wil ik niet elke keer dat ik een fijne snack uit de koelkast haal herinnerd worden aan een tandartsafspraak. Of aan wat te doen bij een ramp ('sluit deuren en ramen').

Nee, koelkastmagneetjes behoren in zichzelf een nuttige functie te hebben. Zij zouden bijvoorbeeld een eierwekkerradio kunnen zijn, of een écht weerstation in plaats van een onleesbaar thermometertje in een zeiltje, een flatscreen tv, een alcoholpromillagemeter, een draadloze telefoon, een zwangerschapstester, een leesbril om verpakkingen te ontcijferen of een diepvrieszakjesdispenser. En mocht dat allemaal teveel gevraagd zijn, doe dan desnoods een gewone vaatdoek. Zolang het maar nut heeft!

Meestal krijg je die rotzooi als souvenir. Als de zongebruinde familie weer eens niks beters heeft kunnen verzinnen. En dan moet je blij zijn en opgetogen. O leuk, een gefossiliseerd Frans kaasje! Een Tiroler flapdrol met een magneet in z'n reet! Een dolfijn met een kompasje dat naar z'n eigen magneet wijst. Een Milanees minipizzaatje Quattro Prostitutes Calzone! Allemaal van die totale magnetische onzin!

U begrijpt, ik heb mij vandaag weer vreselijk opgewonden over de grote wereldproblemen...

Tip:
Wat wél weer handig kan zijn is de magneetstrip uit de afdichting van een oude koelkastdeur slopen. Waarvoor weet ik niet.

Tags: