Je veter zit los

Zondag 02 April 2006 in categorie Het vaderlandsch cultuurgoed

U kunt weer opgelucht ademhalen, het is 2 april. Tijd voor een evaluatie. Hopelijk bent u gisteren nergens ingestonken. Dat zou overigens geen schande zijn, want sommige grappenmakers hebben het principe van de 1 aprilmop niet helemaal door. Of zelfs helemaal niet door. De kern van de 1 aprilmop is namelijk dat de grap zich geheel op de dag zélf dient te voltrekken. Anders zou je hem net zo goed ook ná 1 april kunnen uitvoeren. Kortom, alleen op 1 april mag je van de medemens verwachten dat hij op zijn hoede is.

Dat ging op diverse plaatsen fout. Die grappen keuren wij dan ook af. De Amsterdamse afdeling van de Fietsersbond riep de zaterdag uit tot een fietsvrije dag. De bedoeling was dat iedereen de fiets liet staan. Dit gebeurde gelukkig niet, want de grap is ongeldig. De fietsvrije dag werd namelijk al op 27 maart aangekondigd. Kan niet. Zevenentwintig maart is geen 1 april. Zo kun je ook wel ruim van tevoren gaan roepen dat alle wedstrijden van de zaterdagamateurs zijn afgelast.

De Amsterdamse hoeren deden het beter. Die richtten op de zaterdag zelf in het theatercomplex in de Nes een peeskamer in. Doorzichtige grap, maar wél precies op 1 april.

Veronica is een twijfelgeval. De omroep beweerde de speelfilm Mission Impossible III op zaterdag te gaan vertonen. Die film is nog helemaal niet uit. Eveneens van tevoren aangekondigd, maar vanwege de omroepgidsen kan dat eigenlijk niet anders (via).

Het Dagblad van Het Noorden meldde op 30 maart dat ene Peter Nugter beweerde in het bezit te zijn van DNA-materiaal van prinses Margarita. Helaas, doorzichtige grap en opnieuw: 30 maart is geen 1 april (via). Afgekeurd.

Stadsdeel Osdorp in Amsterdam dacht het aangrenzende stadsdeel Slotervaart op de hak te nemen door een rel te creëren over een bord dat 1 meter over de grens op zijn grondgebied zou staan. Goede grap, maar de kwestie stond al enige dagen eerder breed uitgemeten in het wijkblad. Slotervaart trapte er voluit in en haalde meteen het bord weg. Op vrijdag. Zaterdag 1 april was er niets meer van de grap over en hij viel dus feitelijk in het water.

Zo ziet u maar weer: wij zijn recht in de leer.

Meer informatie over de 1 aprilgrap:
Historische 1 aprilgrappen op Wikipedia.
Meertens Instituut ('Het Bureau') over 1 april.

Tags: