vervelende verdachten

Zondag 21 December 2003 in categorie Criminaliteit en recht

Er is een moord gepleegd. Niet zomaar een gevalletje burengerucht of rollatordiefstal dus. De inspecteur en zijn hulpje gaan samen enkele verdachte personen langs om hen eens stevig aan de tand te voelen. De eerste verdachte werkt in een garage. Tijdens de ondervraging blijft hij gewoon met zijn kop onder de motorkap aan het luchtfilter rommelen. De tweede verdachte verdient zijn brood in een magazijn. Tijdens de ondervraging blijft hij ijskoud met dozen en kratten heen en weer lopen. De vertegenwoordigers van de sterke arm sjokken braaf achter hem aan.

Deze beelden berusten niet op de werkelijkheid maar op de televisie. In de film en in de politieserie mogen zelfs de lastigste verdachten vrijwel altijd gewoon doorgaan waar ze mee bezig waren! Is u dat wel eens opgevallen? Waanzinnig irritant is dit en het is ook bijzonder sullig van die detectives dat zij dit over hun kant laten gaan. Dat zal toch godverdegodver een beetje mooi worden! Je staat als dienaar van de wet met iemand te praten en die onbeschofte proleet gaat ondertussen nota bene doodleuk verder met het klusje dat hij op dat moment aan het doen is! En ze flikken het niet bij zomaar de eerste de beste, nee, zelfs prominenten als Dalziel, Frost en Morse laten zich gewoon voor lul zetten door dat tuig! Het gaat hier wèl om een moord ja? Dat grijp je dat soort schorem toch even bij de revers en ramt ze tegen de muur: luisteren jij en antwoord geven! Wat zullen we nou krijgen? Dit is belemmering van de rechtsgang! Sta ik hier belangrijke informatie in te winnen, ga jij gewoon door met afwassen, duiven melken, grafdelven, kantklossen, mest ruimen, vis fileren, van het kastje naar de muur lopen of waar die gasten in die films zo nodig allemaal mee bezig moeten zijn. Kan dat niet eventjes wachten? Op deze manier ben je voor mij al bij voorbaat verdacht. We kunnen dit gesprek óók op het bureau voortzetten, begrijp je? Dus zitten en luisteren!

Ja! Zo is 't toch? In de werkelijkheid is het oplossingspercentage al laag genoeg! Dan moeten ze in de film niet óók nog eens gaan tegenwerken!

Sommige mensen vinden dat ik mij te veel laat meeslepen door alle ellende in de wereld...

Tags: