De slag om de grachten

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 23 Oktober 2012 in categorie Amsterdam Centraal

Onderzoekster Barbara Baarsma van SEO Economisch Onderzoek kreeg vorige week de gehele rondvaartbranche over zich heen toen zij adviseerde om aan elke boot-exploitant die aan de gemeentelijke eisen voldoet een rondvaartvergunning te geven .
De 'gevestigde orde' voorziet een totale chaos op het water, analoog aan de taxibranche.

Aanleiding voor het advies is de geconstateerde situatie dat er nogal wat boten illegaal met toeristen rondvaren.
Momenteel is de markt dichtgetimmerd door vier grote partijen. Mevrouw Baarsma wil het toerisme stimuleren door meer vergunningen uit te delen, daarbij strengere eisen te stellen en strenger te handhaven.

Handhaven is niet de sterkste kant van de overheid

Juist in dat laatste punt zit volgens mij de zwakte van het voorstel. Handhaven is nu eenmaal niet de sterkste kant van onze gemeentelijke overheid, zo is de afgelopen jaren op allerlei gebieden gebleken. Bovendien zit er een vreemde tegenstrijdigheid in de bevindingen. Enerzijds vinden de onderzoekers dat er in de oude situatie teveel illegaal wordt rondgevaren, anderzijds ziet men meer heil in een vrijere markt met strengere regels. Ik zou zeggen: als men er nú al niet in slaagt om goed te handhaven en illegaliteit te weren, hoe denkt men dat in een complexere vrije markt wél te kunnen realiseren?

Wanneer de rondvaartbranche dan toch op de schop moet, stel dan eerst maar eens verplicht dat elk vaartuig milieuvriendelijk vaart. Geen uitstoot van dieseldampen, geen lawaai. Zorg dat er streng gehandhaafd wordt op illegaliteit, dan heb je een extra argument om de legale partijen tot modernisering te dwingen.
Vervolgens kun je nieuwe partijen onder strenge voorwaarden tot te markt toelaten en extra steigers gaan bouwen.

Amsterdams vervoer moet je niet liberaliseren, dat moet je juist strikt reguleren. De praktijk heeft bewezen dat al die 'vrije jongens' er anders een gigantische puinhoop van maken.

Tags: