Stadsdeel, laat je nakijken!
Maandag 13 Oktober 2008 in categorie Amsterdam Centraal
Amsterdam Centrum - Tussen mij en de politiek is de kloof sinds gisteren weer een stukje breder. Ik las in de krant dat de Stichting De Oude Kerk een bedrag van 140.000 euro aan leges moet betalen aan het stadsdeel Centrum. De Oude Kerk moet namelijk worden gerestaureerd. En dat gaat natuurlijk zómaar niet! Daar wil je als stadsdeel een graantje van meepikken. Liefst een heel tarweveld, zo blijkt uit de rekening.
Gelukkig wil wethouder Herrema van de centrale stad wel de helft van dit bedrag aan leges ophoesten, maar meer ook niet. Het stadsdeel zelf is tot dusver onverbiddelijk: betalen!
Dit brengt mij onvermijdelijk bij de vraag: zou het niet goed zijn om de verplichting in te stellen dat politici en ambtenaren een verklaring van geestelijke gezondheid inleveren voordat ze voor de samenleving aan de slag mogen? Gewoon even praktisch. Dat er op z'n minst even een psychiater naar kijkt? Het kan later een hoop onbegrip bij de burger voorkomen, lijkt me.
Wij willen een bonnetje!
Wij willen een specificatie!
Ik begrijp best dat een stadsdeel kosten maakt bij dergelijke projecten. Leges worden geheven ter verrekening van administratieve uitgaven aan vergunningen, contracten, beschikkingen, afschriften en ander bureaucratisch papierwerk.Wij willen een specificatie!
Maar 140.000 euro lijkt me toch wat lastig uit te leggen. Hiervoor mogen wij gerust de term 'woekerleges' uitvinden.
Wanneer de centrale stad de helft betaalt is dat natuurlijk nobel, maar dat komt doodgewoon neer op het rondpompen van geld. Dus hoe onzinnig kun je bezig zijn?
Toegegeven, ik ben niet deskundig op dit terrein, maar ik krijg toch de onbedwingbare neiging om hier Louis van Gaal te gaan citeren.
Want hoe komt Stadsdeel Centrum in jezusnaam ('t is tenslotte een kerk) bij zo'n waanzinnig bedrag aan leges? Van 140.000 euro kun je een berg vergunningen produceren ter grootte van de Oude Kerk zélf! Of zijn die ambtenaren gevangen geraakt in een eindeloze kringloop, waarbij ze continu elkáár vergunning verstrekken omdat voor elke vergunning telkens ook weer een andere vergunning nodig is? Zoiets?
Raakt het stadsdeel hiermee niet lichtjaren ver verwijderd van zijn primaire taken, namelijk: dienen, zorgen, faciliteren, onderhouden, bouwen, handhaven, beschermen en reguleren?
Op z'n minst willen de burgers weten hoe het stadsdeel aan dit buitenproportionele bedrag van 140.000 euro komt. Wij willen een bonnetje! Wij willen een specificatie!
Of moeten we dáár dan óók weer leges over betalen?
Tweet |