De Rotzooi van Rutte

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Vrijdag 25 November 2011 in categorie Amsterdam Centraal, Politiek & Maatschappij

Laten we vooral niet vergeten voor de toekomst alvast de slogan 'de Rotzooi van Rutte' vast te leggen. Anders krijgen straks weer de verkeerde partijen de schuld van de deplorabele staat waarin het land verkeert, zoals we destijds meemaakten bij de 'puinhopen van Paars'. Veel politici te rechter zijde schrikken nu eenmaal niet terug voor een stukje geschiedvervalsing op z'n tijd.
Zo wordt PvdA-er Kok nog altijd achtervolgd door zijn beruchte kwartje. De werkelijke kwartjesdief was de CDA-er Van Amelsfoort, toen staatssecretaris van financiën.
Ook Joop den Uyl krijg nog regelmatig postuum de schuld van allerlei ellende die achtereenvolgende kabinetten Van Agt en Lubbers op hun geweten hebben.

Laten we voor de toekomst dus goed in het achterhoofd houden wie ons land en onze stad momenteel naar de afgrond helpen: VVD, CDA en PVV.
De regering van Rutte houdt ons voor dat er flink bezuinigd moet worden. Achttien miljard. Dat gaan wij ook als Amsterdammers flink merken.
Ik ben echter niet overtuigd van de noodzaak.

Laat die 18 miljard dan ook maar zitten.

Allereerst zie ik de miljarden bij tientallen richting Griekenland vliegen. Ook Nederland neemt hier blijkbaar met het grootste gemak een aandeel in. Ik zal wel te simpel denken, maar als die bergen euro's  zo makkelijk voor het grijpen liggen, laat die binnenlandse 18 miljard dan ook maar zitten, zou ik zeggen. Peanuts, toch?

Ondertussen wordt in ons Amsterdam een financiële slooppartij gehouden die z'n weerga niet kent. Het werk, de kennis en de ervaring van vele decennia wordt door dit kabinet teniet gedaan. Ons openbaar vervoer wordt straks gereduceerd tot het niveau van vlak na de afschaffing van de paardentram (1916). Cultuur is er straks nog alleen voor de rijken, evenals een huurwoning binnen de ring. De welzijnssector wordt de nek omgedraaid en de stadsdelen worden opgeheven. Dat laatste zullen velen misschien een goede zaak vinden, maar ik voorspel u: daar gaan ze later nog spijt van krijgen.

Wie tijdens de spits in de nu al absurd volgepakte tram of metro stapt, beseft hoe krankzinnig het is om te gaan bezuinigen op ons openbaar vervoer. Er moet juist méér bij! Opheffing van lijnen zou bijzonder schadelijk zijn voor onze Amsterdamse economie. Mensen kunnen straks niet meer op hun werk komen, bedrijven en toeristen zullen Amsterdam gaan mijden vanwege de slechte bereikbaarheid.

Ik ben niet overtuigd van de noodzaak tot bezuinigingen van deze omvang. Kritisch kijken naar de kosten en efficiëncy moet natuurlijk altijd, maar deze draconische 'ombuigingingen' zadelen de volgende generatie op met de schade, de ellende, de armoede, de onveiligheid en de werkloosheid.
Laat onze gemeenteraad maar eens met de portefeuille gaan zwaaien: wij treden collectief af er niet verstandiger, genuanceerder en rechtvaardiger wordt bezuinigd.
Op de barricade met die raadsleden! Anders leven wij tot in lengte van jaren in de Rotzooi van Rutte.

Tags: