Nee, wij zijn niet aardig!

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 30 Augustus 2011 in categorie Amsterdam Centraal

De Stichting De Regenboog Groep stuurde deze zomer een aantal maatschappelijk beknelde medemensen op ons af. Het was een experiment: waren wij Amsterdammers wel aardig genoeg voor de mensen aan de rand van de samenleving?
Vier (ex)verslaafden, daklozen en psychiatrische patiënten kregen elk een verborgen camera mee en legden vast hoe er op hen werd gereageerd als zij om hulp of een gunst vroegen. Dit alles onder het motto: 'Ben jij aardig?'

Zo wilde ene Robbie een potje met je kaarten, Will wilde hulp omdat zij de roltrap niet op durfde, Alexis kon zelf haar hand niet stilhouden bij het lippen stiften en Mickey wilde bij je zitten in het park of een knuffel.

Daar ben je dan als 'gewone' Amsterdammer mooi klaar mee. Met de verborgen camera neemt men ons de maat of we wel aardig genoeg doen tegen een groep mensen die in het verleden tegen óns ook lang niet altijd aardig deed. Denk aan de drugsverslaafden die onze autoruiten insloegen. Of ons elke keer weer aan de kop liepen te zeiken om een euro voor de drank nachtopvang. En als we die niet gaven werden we voor rot gescholden.
Mickey wil ik in principe best een knuffel geven, maar helaas moet je in deze stad daarna meteen checken of je je portemonnee nog hebt.
Is dat allemaal niet een beetje teveel gevraagd?

Andere keuzes
De realiteit is dat wij als individuele Amsterdammers best aardig willen zijn voor al deze mensen. Sterker nog, we willen dat er goed voor ze wordt gezorgd. Maar de overheid maakt andere keuzes. Die bezuinigt het eerst op dit soort groepen.
En dat is helemaal niet aardig van onze overheid.

Deze mensen behoren niet op straat te zwerven, die moeten worden opgevangen, behandeld of  verpleegd. Net zoals we dat doen met andere kwetsbare groepen.
Volgens mij hebben we daar zelfs een heleboel instanties voor opgetuigd waarbij duizenden hulpverleners werken die allemaal iedere maand een keurig salaris opstrijken. Maar die instanties doen niet altijd even goed hun werk, krijg ik de indruk. De jeugdzorg en de psychiatrie bijvoorbeeld krijgen nogal eens wat kritiek op hun functioneren.

Rest dus de vraag: zijn degenen die verantwoordelijk zijn voor de hulp aan deze mensen zélf wel aardig genoeg?

Tags: