Het Grachtengordelfestival

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Maandag 01 Augustus 2011 in categorie Amsterdam Centraal

Van 12 tot 21 augustus kan er weer genoten worden van het Grachtenfestival. Dit jaarlijks evenement markeert de opening van het klassieke muziekseizoen. In die periode vinden er ruim 120 concerten plaats op bijzondere locaties. Het hoogtepunt vormt het Prinsengrachtconcert voor het Pulizer hotel. Dat is altijd weer dringen op de walkant, want de pontons zijn uiteraard gereserveerd voor de elite, de sponsors en de bobo's.

Ik heb het bange vermoeden dat ze er gewoon niet durven komen

Het is al met al toch een typisch grachtengordelfeestje. Heb ik overigens niets op tegen, alleen is het jammer dat men kennelijk vindt dat het plebs buiten de ring het maar moet doen met 'lagere cultuur' als het Loveland Festival. Dat zal ik natuurlijk wel weer helemaal verkeerd zien volgens sommigen, maar zo komt het nu eenmaal over.

Het Loveland Festival wordt gehouden in het Sloterpark in Nieuw-West op 13 augustus. De omwonenden zijn tot in de verre omtrek middels informatiebrieven gewaarschuwd voor de soundchecks en de teringherrie tijdens het festival zelf.
Ook hier heb ik niets op tegen, moet kunnen, zo eens in het jaar.

Maar waarom draaien we het niet een keertje om? Of als de grachtengordel al die dance-decibellen niet trekt, waarom doen we niet eens beide festivals rond de Sloterplas? Ruimte genoeg voor pontons, prachtige natuurlocaties, in Osdorp gratis parkeren, kortom: veel beter dan dat krampachtige gewriemel voor het Pulitzer Hotel.

Bovendien is het natuurlijk een uitgelezen kans om die vogelaarwijken eens een culturele schop onder hun hol van jewelste te geven! Dat zal ze leren! Lekker inburgeren met Pieter Wispelweij op zijn cello, het volk verheffen met het gekweel van Eva-Maria Westbroek. Anders blijft men buiten die ring maar steken in dat eeuwige hiphop-gestamel.

Ik heb het bange vermoeden dat ze er gewoon niet durven komen, in dat enge Nieuw-West. Het beeld zal wel zijn: voor je het weet ben je je Stradivarius kwijt!

Tags: