Dansles

Geschreven voor weblogmagazine about:blank

Dinsdag 02 Juni 2009 in categorie Elders gepubliceerd

Dans met Lange FransEen tijdje geleden had ik zo'n dag dat ik mij moeilijk voelde. Anders kan ik het niet omschrijven.
U kent dat wel, je wordt al laat wakker, kunt je bed niet uitkomen en de motivatie om de dingen van de dag aan te pakken ontbreekt geheel.
Gelukkig had ik op dat moment geen dringende verplichtingen, behalve douchen en tandenpoetsen. Maar zelfs dat viel me zwaar.

's Avonds hing ik nog steeds lusteloos op de bank. Ineens betrapte ik mezelf erop dat ik geboeid naar Dancing with the Stars zat te kijken. Dat overkomt me op normale dagen nooit!
Ik bleef het programma helemaal volgen. Niet vanwege de 'stars', maar vanwege de lekkere dansleraressen.

Bekend zijn is maar betrekkelijk, is mij gebleken

Het principe is simpel. Tien bekende Nederlanders krijgen elk een dansleraar of -lerares als partner toegewezen. Deze partner geeft ze dansles en samen mogen ze elke week hun kunstje voor een jury vertonen.

Die jury heeft natuurlijk altijd op- en aanmerkingen en geeft punten. Maar dat maakt niks uit, want daarna mag de rest van Nederland sms'en en vliegt er elke week een stelletje uit. Dat zijn natuurlijk nooit de slechtste dansers, maar degenen met de met de minste aanhang in den lande.
En zo zien we de motorisch gestoorde stuntelaar Lange Frans na drie weken nog steeds onbeholpen over de dansvloer klunen, terwijl een elegante verschijning als Gigi Ravelli keihard wordt weggestemd.

Wie is trouwens Gigi Ravelli? En nu ik het lijstje deelnemers nog even verder langsloop, zitten er wel érg veel 'bekende Nederlanders' tussen waar ik nog nooit van heb gehoord! Nathalie Makoma, Nicolette van Dam, Gigi Ravelli, Mari van de Ven, Emiel Sandtke. Wanneer je, zoals ik, niet vertrouwd bent met het beperkte belevingswereldje van Goede Tijden, Slechte Tijden of programma's van vergelijkbare oppervlakkigheid, mis je blijkbaar een hoop in dit land.

Bekend zijn is maar betrekkelijk, is mij gebleken.
Zo stond Georgina Verbaan in haar GTST-tijd een keer vlak naast mij.
In het Vondelpark. Zij herkende mij niet.
Logisch, ik was daar incognito, het was niet tijdens een weblogmeeting.
Maar ik herkende háár ook niet! Twee totaal verschillende werelden!
Een vriend van mij is achteraf drie uur tevergeefs bezig geweest mij uit te leggen wáár ik haar van zou moeten kennen.

Bekende Nederlander worden in het RTL-circuit is eigenlijk helemaal niet moeilijk. Je hoeft weinig of niets te kunnen, als je maar over de juiste set karaktereigenschappen beschikt.
Je moet bijvoorbeeld bereid zijn tot vergaande zelfvernedering en exhibitionisme.
Georgina ging met haar toges in de Playboy staan en maakte de echtheid van haar tietjes tot onderwerp van nationale discussie. Dat gaf haar carrière ineens een ontzettende boost.
Of neem Arie Boomsma. Tot voor kort had niemand ooit van hem gehoord, maar een maandje de getatoeëerde EO-homo uithangen in Linda's l'Homo deed wonderen.

Zelf zou ik ook wel een Bekende Nederlander willen zijn. Ik heb een week lang met verschillende lekkere mokkeltjes in een parkeergarage staan bekken. Zowel zij als ik wilden ook wel eens op tv. Maar denk maar niet dat er door die Verlinde ook maar een seconde aandacht aan is besteed. Gewoon je reinste palingvriendjespolitiek, als je het mij vraagt.

Toen bedacht ik dat ik eigenlijk liever een Terecht Bekende Nederlander zou willen zijn. Iemand die bekend is omdat hij of zij werkelijk iets van belang heeft gepresteerd.
Maar zolang er nog zoveel dagen zijn waarop ik mij moeilijk voel, zie ik dat er nog niet zo snel van komen...

Gepubliceerd bij about:blank onder de titel 'De stars'.

Tags: