Brits parlementslid noemt Israëli's 'Nazi's'

Maandag 19 Januari 2009 in categorie Israël en het Midden-Oosten

Sir Gerald Kaufman is een Britse Labour-parlementariër. In het Lagerhuis maakte hij onlangs de Israëlische politieke en militaire leiders onomwonden uit voor oorlogsmisdadigers en Nazi's. In zijn eigen familiegeschiedenis heeft hij genoeg verschrikkelijke bagage om dit te kunnen en mogen zeggen. Hij heeft erg veel kennis van zaken en komt al tientallen jaren in Israël en de Palestijnse gebieden. Een man van gezag dus, zeg maar.

Jammer genoeg wist ik dat in 2002 nog niet. Toen ontmoette ik Gerald Kaufman namelijk een keer in kibboets Yagur. Hij was aanwezig bij het huwelijk van een Israëlische neef van mij. Hij werd vergezeld door een cameraploeg van de BBC.
Ik had toen geen flauw benul hoe belangrijk hij was als criticus van het Israëlische optreden tegen de Palestijnen. Niet dat het veel had uitgemaakt, want tijdens een joodse bruiloft kun je zo'n man toch niet even lekker gaan uithoren over de Palestijnse kwestie.
Maar inmiddels is zijn standpunt mij volkomen duidelijk. Hij zegt waar het op staat en laat zien dat gelukkig niet alle joden in de wereld klakkeloos aanlopen achter de Israëlische geweldsdoctrine. Zou ik toch niet hebben gezocht achter zo'n rustig en vriendelijk oud heertje...


Klik op afbeelding voor video van toespraak

Tags: