Cursus boycotten voor senioren

Woensdag 16 April 2008 in categorie Kunst en Cultuur

Wanneer oudere mensen hun greep op de werkelijkheid verliezen is er sprake van een zekere geestelijke aftakeling. Maar hoe zit dat bij oudere cabaretiers? Bij hen moeten we nog wat strenger in de diagnose zijn, vind ik.

Politieke cabaretiers zijn traditioneel de scherpe critici van de gevestigde orde, houden ons een spiegel voor en maken onze burgerlijke trekjes belachelijk. Hard en gewetenloos stellen ze de misstanden in de wereld aan de kaak.

We kunnen dus niet toestaan dat leden van deze beroepsgroep tekenen gaan vertonen van gezapigheid en mildheid. Je kunt immers de maatschappij geen spiegel voorhouden waarin je zelf ook te zien bent. Dan wordt het tijd om je terug te trekken op je riante landgoed en te gaan genieten van je Zwitserleven pensioen.

Cabaretiers waarover ik mij momenteel op dit punt grote zorgen maak, zijn Youp van 't Hek en Freek de Jonge. Niet omdat zij in 't algemeen niet geestig meer zijn, maar omdat zij inmiddels zijn ingelijfd bij het establishment waar zij vroeger zo vilein tegenaan schopten.

Zo refereert de heer Van 't Hek tegenwoordig onder het mom van zelfspot in zijn programma's graag aan zijn eigen rijkdom. We signaleerden hem al enige tijd geleden op het chique verjaardagspartijtje van Harry Mulisch in het Amstel Hotel. Een bijeenkomst waar de bourgoisie van afdroop en waar uiteraard alleen de elite werd toegelaten.
Uitgerekend in de krant van ondernemend Nederland.
Vandaag moet ik tot mijn leedwezen in de Volkskrant lezen dat Freek de Jonge zijn opvattingen over China en Tibet in het Financiële Dagblad heeft geventileerd. Uitgerekend in de krant van ondernemend Nederland. Verder kun je als eertijds progressieve wereldverbeteraar toch bijna niet afglijden: met je mening tussen de aandelenkoersen staan.
Die boycot tegen China is zinloos en hoogmoedig en die Tibetanen zijn ook niet van die lekkere jongens, was de strekking van het stuk. Ondanks jarenlange serieuze pogingen is opa De Jonge toch nooit de vooraanstaande opinionleader geworden die hij graag had willen zijn.
'Doe jij nou maar gek, dan doe je serieus genoeg,' leek zijn publiek te denken.

Freek is ook bevriend met IOC-lid Hein Verbruggen, lees ik. Dat mag natuurlijk, maar het staat nu eenmaal niet goed op het CV van een kritische cabaretier. Het Internationaal Olympisch Comité is zo'n beetje de belangrijkste conservatieve club kaviaarvreters en champagnezuipers ter wereld. Het NOC, het Nederlandse filiaal, bestaat grotendeels uit stropdassen en mantelpakjes met VVD-logo.

Het boycotten van de Olympische Spelen is overigens helemaal niet zinloos. En wel om de volgende reden: het scheelt een hoop reiskosten. Ook geen Balkenende en andere politici bij de openingsceremonie! Dat is in strijd met het beleid van het IOC. Dat vindt immers zelf altijd dat sport en politiek gescheiden moeten blijven.

Zou Freek misschien door vriend Hein reeds van een ticket naar Peking zijn voorzien? Of op z'n minst een uitnodiging op zak hebben? Zit hij straks op de tribune ingeklemd tussen Erica Terpstra en Willem-Alexander? Mag Youp met z'n broer mee? Het zou me allemaal niets verbazen. Want de enige politiek die het IOC niet van sport gescheiden houdt is vriendjespolitiek.

Tags: