Overheid wil macho logo

Vrijdag 22 Februari 2008 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Dat is nu typisch zo'n krantenberichtje waar de weblogwereld wel pap van lust: 'Leeuwen in nieuwe rijkslogo niet mannelijk genoeg' (Volkskrant).
Er komt namelijk een nieuw vormgegeven rijkslogo, dat straks door alle departementen en rijksagentschappen gebruikt gaat worden. De Hoge Raad van Adel bracht daarover desgevraagd advies uit. Inderdaad, die raad bestaat en waarschijnlijk net als u heb ik dat nooit geweten. Wij gemoedelijke burgers hebben werkelijk geen idéé welke obscure overheidsorganen wij allemaal in het levensonderhoud voorzien. Maar dit terzijde.

In elk geval, de Hoge Raad van Adel heeft het ontwerp voor het beeldmerk negatief beoordeeld. De uitstraling is niet mannelijk genoeg en doet het ontwerp 'onvoldoende recht aan Nederland als monarchie'. En dus moet de ontwerpstudio gouden blokjes aanbrengen, een kroontje op de middelste leeuw zetten, hun nagels laten groeien, de tong verder laten uitsteken en meer gel in de manen doen voor een wildere 'look'. En ook niet onbelangrijk: een ronding met schaduw moet het geslachtsdeel accentueren.
Geslachtsdeel accentueren...
Ga er maar aanstaan als ontwerper. Vooral dat laatste wordt nog een hele klus. Want hoe doe je zoiets, via een ronding met schaduw een geslachtsdeel accentueren? Ik heb dat vanmorgen zelf even geprobeerd door mijn eigen geslachtsdeel in de lichtstraal van de overheadprojector te houden, maar ondanks diverse nuttige suggesties van de overige deelnemers aan de vergadering kwamen we er toch niet helemaal uit.

Maar goed, ondertussen krijgen we als rijksingezetenen toch een aardig kijkje in de conservatieve cultuur bij de Hoge Raad van Adel. Want feitelijk vinden ze dit ontwerp dus gewoon te verwijfd. Misschien heeft er zelfs wel eentje geroepen dat het een typisch homo-logo was, je weet 't niet...
En zo wordt vrouwelijkheid afgekeurd, mannelijkheid en monarchie opgehemeld. Werkelijk een zéér herkenbare overheid voor de vrouwelijke helft van onze bevolking. En een enkele leeuw zonder kroontje om een beetje recht te doen aan het gedachtegoed van het republikeinse volksdeel kon er ook niet van af.

Laten wij onmiddellijk en per koninklijk besluit de Hoge Raad van Adel afschaffen en voortaan ezels in ons overheidslogo voeren! Dat zal door menigeen als zéér herkenbaar worden ervaren.

Tags: