Cursus metaalbewerken met Maxtor
Zondag 20 Januari 2008 in categorie Technologie
[English speaking visitors: please go to the end of this story]
Internet is een onuitputtelijke bron van oplossingen voor problemen. En wie zelf een oplossing voor een probleem vindt, doet de wereld een genoegen door die oplossing online te zetten. Vandaag ben ik aan de beurt.
Ik maak nogal eens audio- en videoproducties en die dingen kosten veel opslagruimte. Om alles vanaf verschillende computers onder handbereik te hebben, staat in mijn thuisnetwerk een NAS, een grote harde schijf die zelfstandig zonder computer opereert. Het is een Maxtor Shared Storage II van 500GB.
Vorige week begon deze drive ineens te klinken alsof binnenin een goed bezochte cursus metaalbewerken werd gegeven. Iedereen met maar een beetje verstand van computers weet dan: dit is foute boel. De Maxtor zelftest bevestigde mijn diagnose: 'This drive needs to be replaced', deze drive moet worden vervangen. Dat laatste kan dokter Maxtor nu wel makkelijk roepen, maar zo simpel is dat nog niet. Je mag het ding namelijk niet zelf openmaken, anders verlies je het eventuele recht op garantie. Je kunt het apparaat dus opsturen naar Maxtor. Met als beste resultaat: je bent al je data kwijt en je krijgt er een Maxtor drive voor terug, waarvan je dus nog maar moet afwachten of die óók niet na een jaar de geest geeft.
Ik dacht daarom overmoedig 'fuck Maxtor' en besloot het lot van de drive in eigen hand te nemen. Via internet bestelde ik een nieuwe drive, een Samsung Spinpoint. Want wat is zo'n netwerkdrive nu eigenlijk: een doosje met wat elektronica, een Linux besturingssysteem en een harddisk. Qua knutselwerk is zo'n harddisk betrekkelijk eenvoudig te vervangen. Doosje open slopen, wat stekkertjes omwisselen, nieuwe drive erin, doosje weer dicht.
Maar zó makkelijk mag het de consument natuurlijk niet worden gemaakt! Als je pech hebt staat het Linux-besturingssysteem op de harddisk zelf. En bovendien is een fonkelnieuwe drive nog niet Linux-geformatteerd. Kijk, dat klinkt meteen al bijzonder ingewikkeld en dus krijg je de neiging om hier af te haken. Niet doen! Wij consumenten zijn namelijk niet voor één gat te vangen!
Zolang de oude reutelende drive nog benaderbaar is, kun je gebruik maken van slimme programma's als True Image, waarmee je een hele harddisk kunt klonen! Dat doet het programma ongeacht wat er allemaal op die harddisk staat. Het enige dat je nodig hebt is een computer die nog ruimte heeft voor twee extra harddisks.
Dan ga je als volgt te werk:
- Installeer True Image op de computer (sowieso een programma dat iedereen zou moeten hebben, want het bespaart je een hoop computer-ellende).
- Sluit de oude en de nieuwe harddisk aan op de computer.
- Geef True Image opdracht om de oude harddisk naar de nieuwe te klonen.
- Negeer alle eventuele foutmeldingen dat True Image bepaalde sectoren niet kan lezen. Dat is logisch, want de oude drive heeft waarschijnlijk in diverse sectoren beschadigingen opgelopen.
- Na voltooiing van het kloonproces monteer je de nieuwe drive in het kastje van de Maxtor Shared Storage en hij draait weer als vanouds.
True Image is ook verkrijgbaar in een Nederlandse versie bij Easy Computing, maar die is relatief duurder (even veel euro's als dollars).
Een heel verhaal, maar dat doe ik alleen om het een beetje vermakelijk te houden. Voor eventuele Engelstalige Googlelaars kan ik het als volgt samenvatten:
For English speaking visitors:
To replace a harddisk drive in a Maxtor Shared Storage II NAS, use True Image to clone the old drive (if it's still accessable) to the new one and ignore error-messages during this process. It worked for my Maxtor SSII 500GB!
Tweet |