mevrouw hoogtepunt

Woensdag 13 Juli 2005 in categorie Technologie

Sommige bedrijven geven blijk van een verbijsterende vrijgevigheid. Softwareontwikkelaar Pinnacle is er zo eentje. Werkelijk een witte raaf onder de winstgrissers van tegenwoordig. Ook de kwaliteit van hun gebruikersondersteuning staat op eenzame hoogte.
Laatst kocht ik het programma InstantCD/DVD van deze fabrikant. Dat dient ondermeer om CD's en DVD's te branden en te kopiëren.Toen ik de doos opendeed was ik blij verrast en oneindig opgetogen. Behalve het aangekochte programma kreeg ik zomaar gratis het videobewerkingsprogramma Studio 9 SE, enkele blanco CD's en een labelkit waarvan ik er al vier heb. Maar dat laatste konden zij niet weten. Werkelijk héél genereus! Hulde! Toen ik InstantCD/DVD op de computer wilde zetten, brak de installatie plotseling af met de toch ietwat sarrende mededeling: "Interne fout 2753 PixieTool.exe 14D0DFCA SD08 475C 93EF 3E208755033C". Tegen een dergelijk imposant getal valt weinig in te brengen. Mij restte niets anders dan de 'tegen beter weten in' benadering: ik probeerde het nogmaals. Drie uur en vierentwintig vertwijfelde installatiepogingen later besloot ik via de mail bij mevrouw Pinnacle om hulp te gaan roepen. Ik weet dat 't een mevrouw is, want haar foto staat op de site. Intussen had ik mijn virusscanner al eens uitgeschakeld, mijn computer uitgescholden en mijn Windows gezeemd, maar niets hielp.

Ik kreeg zowaar antwoord. Op lieftallig-therapeutische toon werd mij door mevrouw Pinnacle aanbevolen om de virusscanner uit te zetten en de installatie-cd met een zacht doekje voorzichtig af te vegen. Terstond was mij duidelijk dat ik met deze adviezen niet de cd, maar gewoon mijn reet kon afvegen. Want zeg nu zelf: bij een vuile cd geeft hij een externe fout en géén interne! Vertel mij wat! Dat weet elke computeranalfabeet... Ja, toch?

Om een lang verhaal iets minder lang te maken kreeg ik een brainwave, realiseerde mij dat er nog een ander Pinnacle programma op de computer stond, dat dit programma destijds óók al een PixieTool.exe in de Shared Files map had gezet en dat daar de oorzaak moest liggen. Ik hernoemde de bestaande PixieTools.exe tot de smerigste bestandsnaam die ik kon bedenken, startte de installatie nogmaals et voilà, het ding installeerde feilloos en bracht inderdaad ook weer een eigen PixieTools.exe mee.

Trots mailde ik Pinnacle terug dat ik het probleem had opgelost en hoe. Dat was natuurlijk zeer waardevolle informatie, want het installatieprogramma struikelde over het feit dat er nog meer Pinnacle-software op de computer stond. Naar die fout heeft hun hele ontwikkelafdeling toch al een jaar lopen zoeken, want InstantCD/DVD dateert van 2004. Ik opperde vrijpostig dat daar wel een aardigheidje hunnerzijds tegenover mocht staan. Niet dan?

Ik moet zeggen: mevrouw Pinnacle betoonde zich zonder tegenstribbelen uitermate genereus en bedeelde mij zowaar met een pakket extra effecten voor het videoprogramma Studio 9 SE dat ik reeds bezat. Zij voorzag mij van een link waar ik deze kon downloaden.
Met ongeduldige nieuwsgierigheid installeerde ik meteen Studio 9 SE om van dit geweldige cadeau gebruik te kunnen maken. Het eerste effect werd al direct zichtbaar tijdens de installatie: wie zich registreert kan dezelfde effecten óók gratis downloaden.
U begrijpt nu vast waarom ik dit bijzonder gulle gebaar van mevrouw Pinnacle over het hele internet rondbazuin. Want iedereen heeft er recht op te weten hoe de sigaren uit eigen doos van Pinnacle smaken, nietwaar?
Geen wonder dat ze op Monica Lewinsky lijkt!