De onderkant van Nederland

Zondag 07 Oktober 2007 in categorie Waargebeurde verzinsels

Alexander Rinnooy Kan is de invloedrijkste Nederlander. De Erasmus Universiteit heeft een 'netwerkanalyse' gemaakt waaruit dat blijkt. En de Volkskrant maakte er meteen een 'Top 200' van. Want wij kunnen in dit land niet meer zonder lijstjes.
Daaruit blijkt onze nationale pikorde op velerlei gebied.
Zelf zou ik het veel interessanter vinden om nu eens te weten wie de minst invloedrijke Nederlander is. De ultieme loser, zeg maar. De personificatie van de onderkant van de samenleving. Dan weten wij tenminste eindelijk wie het absolute dieptepunt van Nederland vormt.

Mag ik overigens zo brutaal zijn om enkele vraagtekens te zetten bij dat Volkskrantlijstje? Heeft de Erasmus Universiteit bijvoorbeeld ook de privésituatie van Rinnooy Kan in haar analyse meegenomen? Het gerucht gaat dat machtige mensen namelijk thuis bij moeder de vrouw geen donder in te brengen hebben.

Best mogelijk dus dat ook Rinnooy Kan vroeger aan de ontbijttafel door zijn eigen kinderen werd uitgejouwd. Machteloos moest hij toezien hoe zijn kroost een loopje met hem nam. Volkomen respectloos negeerden zij z'n ouderlijke vermaningen. Zij gingen onbekommerd aan de drugs, werden zes keer van school gestuurd zonder dat hij daarvan wist, zopen zich lam op de studentenvereniging en plunderden zijn bankrekeningen bij de ING. En misschien is zijn echtgenote Eva Rinnooy Kan - van der Dussen er inmiddels ook wel van tussen.
Zo stel ik mij dat tenminste voor als ik mijn fantasie even laat doordraven. Dus hoezo invloedrijk?

Maar goed, wanneer Alexander Rinnooy Kan inderdaad de invloedrijkste Nederlander is, dan zal hij ongetwijfeld óók invloed gehad hebben op die 'netwerkanalyse' van de Erasmus Universiteit. Immers, hij heeft er zélf vijftien jaar gewerkt! Dat riekt naar vriendjespolitiek. Ach jongens, zet mij even bovenaan dat lijstje...

Tags: