de chaos onder controle

Woensdag 29 Augustus 2007 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Ik ben mijn werkkamer aan het opruimen. Want van mijn moeder heb ik indertijd meegekregen: "Jongen, ruim je kamer op!"
Al doende realiseer ik mij dat de mens zijn hele leven bezig is met het bestrijden van de chaos. Althans, met wat hij zélf chaos vindt.

Als je het niet doet komt het uiteindelijk ook allemaal vanzelf goed. Dat zie je aan de natuur. De natuur heeft een ordening in groter verband, een verband dat voor ons te groot is om te overzien. De natuur woekert er vrolijk op los, laat de sterkste overwinnen, doet eens een corrigerend rampje op z'n tijd en laat Gods water over Gods akker stromen. Zo blijft de orde van de fluctuerende chaos gehandhaafd. Dat is niet ónze orde. De mens heeft liever de statische orde van het aangeharkte nagelschaartuintje. Tijdens het opruimen kwam ik erachter dat ik zelf ook onbewust het chaosprincipe hanteerde, voornamelijk waar het de kleine dingen betreft die ik minder belangrijk vind. Zo zie ik niet het nut en de noodzaak van het netjes recht leggen van punaises in een doosje. Ook niet van paperclips en elastiekjes. Ik houd ze wél gescheiden van elkaar, wat eigenlijk eveneens onzin is, want ik weet donders goed het verschil tussen een paperclip en een elastiekje. Ik kan dus net zo goed alles bij elkaar gooien in een doos met daarop een sticker: 'Paperclips, punaises, elastiekjes'.

Ik borduurde voort op dit idee en nu werk ik aan een gigantische inventarislijst van mijn werkkamer. Die plak ik op de deur. Zo weet ik precies wat er in mijn werkkamer ligt. Zeg nou zelf: netjes toch?

Wanneer mijn moeder op bezoek komt en mijn kamer ziet, zal ze weer zeggen: "Jongen, ruim je kamer toch eens op!"
Ik heb dan mijn antwoord klaar: "Dat moet je ruimer zien, moeder..."

Tags: