lekker lezen met google

Zondag 15 Oktober 2006 in categorie Technologie

Weblogs kunt u niet alleen lezen door de site te bezoeken, maar ook door een RSS-lezer te gebruiken. De techies onder u vertel ik hiermee niets nieuws. Wanneer ik u daarentegen wél iets nieuws vertel, hoeft u daar geen dom gevoel aan over te houden. U bent gewoon iemand die andere prioriteiten stelt in het leven.

Laat ik u in dat geval op mijn eigen onbeholpen manier eventjes bijpraten over RSS.
Bijna elk weblog stuurt als een zendertje z'n ook inhoud de wereld in via een 'feed', hetgeen wij het best kunnen vertalen met 'toevoer'. Wanneer u zich abonneert op de 'feed' van het betreffende weblog, kunt u de inhoud oppikken met een zogeheten feed-reader. Het is alleen een kwestie van het linkje invoeren dat de meeste sites aangeven onder het logo XML, RSS of Atom. Die afkortingen zijn verschillende smaken van ongeveer hetzelfde. Klinkt ingewikkeld, maar het is een makkie. En handig.
Eenmalig zet u alle abonnementen op uw favoriete weblogs in de feed-reader en hij trekt vanzelf alle inhoud naarbinnen. Eén keer doen en u weet het. Nadeel was voor mij tot dusver dat ik op elke computer die ik in huis heb weer een feed-reader moest installeren en de abonnementen moest invoeren. Ik ontdekte dat ik daar te lui voor ben. Maar ook aan mijn luiheid is tegemoet gekomen. Google maakte een lezer die werkt via het web, net als webmail: Google Reader. U verzamelt al uw abonnementen op uw eigen pagina en die is daardoor vanaf elke computer benaderbaar.
Alweer, de techies onder u weten dit allemaal al. Zij gaan ongetwijfeld ook de alternatieven voor Google Reader opsommen. Maar wanneer u het nog niet wist, is dit stukje toch mooi meegenomen.

Indien u zich afvraagt waarom u toch zo weinig bezoekers op uw weblog krijgt, wees gerust: dat lijkt maar zo. Die bezoekers lezen allemaal via RSS en laten uw tellertje voor de bezoekersaantallen links liggen. Bijkomend voordeel is, dat u stiekem ook weblogs in de gaten kunt houden waar u bij wijze van spreken nog niet dood in de statistieken gevonden wilt worden.
Reageren op bepaalde artikelen die in de reader verschijnen kan nog steeds. Klik op de titel en u gaat alsnog naar de betreffende site.

U kunt één en ander uitproberen door uzelf in te schrijven bij de Google Reader. Wanneer u de Google Reader voor uw neus heeft klikt u op 'Add subscription' en voert u uiteraard als eerste de link van Verbal Jam in: http://feeds.feedburner.com/VerbalJam/
Wél blijven reageren natuurlijk! En af en toe komen luisteren en kijken naar de nieuwe dingen die in de rechterkolom staan, zoals de radio-uitzendingen.

Daarna kunt u andere sites toevoegen. Niet alleen weblogs, maar ook de feed van kranten en dergelijke. Zoek naar het XML-RSS logo op de website, rechtsklik erop en kies uit het menu 'Koppelingslocatie kopiëren' (Firefox) of 'Snelkoppeling kopiëren' (IE). Plak hem via 'Add subscription' in uw Google Reader.
RSS maakt het mogelijk om veel sneller het informatie-aanbod te overzien. Er gaat een nieuwe wereld voor u open.

Tags: