het messenblok

Woensdag 27 September 2006 in categorie Waargebeurde verzinsels

Mijn lieve echtgenote wilde graag een messenblok voor in de keuken. Ik was hier geen voorstander van. Het kan immers altijd voorkomen dat ik eens een ondoordachte opmerking maak die mijn vrouw niet aanstaat. Ik zie mijzelf reeds vastgepind aan de deurpost, met een nog natrillend fileermes door mijn linker oorlel.

Vanwaar eigenlijk deze plotselinge behoefte aan een messenblok? Snel scande ik in gedachten mijn huwelijksleven, op zoek naar eventuele oneffenheden. Die waren er niet volgens mij, maar dat zegt niks. Juist het gebrek aan sensitiviteit voor het vrouwelijk ongenoegen, heeft menig brave huisvader de das omgedaan.
Ik wierp nog eventjes tegen, dat ik meestal degene was die kookte! En dat slachten van een bloemkool kon ik best af met dat ene fijne mesje van de Hema!
En dus stonden wij nog diezelfde zaterdag in een dure winkel voor huishoudelijke artikelen. Want zo gaat dat binnen de hedendaagse huwelijkse machtsverhoudingen. De glimlachende winkeljuffrouw demonstreerde mijn vrouw deskundig de functie van de diverse messen in het blok. Zag ik daar een tersluikse blik van verstandhouding tussen die twee? Ik probeerde niet te hyperventileren.
"Dit is een mes voor het dun snijden van vlees," legde de juffrouw uit.
"Er zitten kleine holtes in, zodat het vlees niet aan het lemmet blijft plakken!" vervolgde ze enthousiast.

Dit ervoer ik dan wel weer als een geruststelling. Niets is zo vervelend als een uitgesneden tong die druipend aan het mes blijft hangen, vooral als het de mijne is.
Mijn lieve echtgenote knikte begrijpend. De reflectie van het staal deed haar ogen opgetogen twinkelen.
"Kunnen we niet alleen voor dat gezellige fruitmesje gaan?" probeerde ik nog zwakjes. Maar het complete wapenarsenaal lag al op de inpaktafel.

Deze week zit mijn vrouw voor een congres in het buitenland. Ik heb van de gelegenheid gebruik gemaakt om de messen met montagekit in het blok vast te lijmen. Na een zorgvuldig afwegingsproces ben ik namelijk tot de conclusie gekomen, dat ik liever dat massieve blok in één keer naar m'n kop krijg, dan te eindigen als carpaccio.

Gisteren ontving in een leuke ansichtkaart. Heel attent van haar! Groeten uit Solingen!


Verbal Jam is vanavond weer te beluisteren in het derde uur van het VPRO-programma De Avonden. Uitgezonden via de Concertzender op de kabel, via DAB radio en achteraf ook via internet.

Tags: