Oorlog in de huiskamer

Zondag 06 Augustus 2006 in categorie Beeld en Geluid, Israël en het Midden-Oosten, Persoonlijke notities

RaketschadeGisteren viel een Katjoesja raket op nog geen zestig meter van de woning van mijn vriend Adi Shifer in Nahariya. Een huis in de wijk werd op een haar na getroffen en werd zwaar beschadigd. De bewoners waren gelukkig niet thuis. De kat wel en die overleefde het dus niet.

Nu zijn er altijd mensen die daarop reageren met de opmerking dat de verwoestingen in Libanon vele malen erger zijn. Dat klopt, maar het is voor de mensen ter plekke een zinloze vergelijking, want iets minder erg dan erg is óók erg en je kunt er net zo makkelijk aan doodgaan.

De foto's zijn met name belangrijk omdat ze inzoomen op de gevolgen van de oorlog in de eigen woonomgeving. Dat maakt alles voor ons heel concreet en herkenbaar. Dichterbij kunnen we niet komen, tenzij we er fysiek naartoe gaan.

Schroot in de muren

De explosive lading sproeit dodelijk ijzerschroot in het rond

Jouw kat ligt dood in de tuin...

Het is tevens zeer waarschijnlijk dat je in zo'n situatie helemaal geen begrip meer hebt voor de zorgen aan 'de andere kant'.
Het interesseert je geen ruk of ze Beiroet platgooien: jouw raam ligt eruit, jouw koelkast zit vol shrapnell, jouw kat ligt dood in de tuin en de muren hangen uit hun voegen.

Oorlogsschade is niet gedekt door de verzekering. Gelukkig was je niet thuis ten tijde van de inslag. Want wie niet weg is, is gezien. Voor een genuanceerde mening over het conflict koop je niks op dat moment.
Het kan geen kwaad daar vaker bij stil te staan...

Alle foto's zijn gemaakt door Adi Shifer

nahariyakatyusha06 nahariyakatyusha07 nahariyakatyusha08

Tags: