kindermisbruik

Woensdag 12 April 2006 in categorie Criminaliteit en recht

Vrouwe Justitia kampt met een ernstig probleem: zij is het maatschappelijk vertrouwen kwijt. De samenleving komt niet meer bij háár, maar gaat vreemd bij andere, spannender partners. Mailtjes met telefoontaps belanden niet bij de kinky geblinddoekte dame, maar bij de Telegraaf. Ouders van een twaalfjarig meisje dat op internet wordt lastiggevallen door een pedoseksueel stappen niet naar de politie, maar naar Peter R. de Vries. Er moet tenslotte éérst spannende televisie van worden gemaakt.
Er zijn zeker voordelen bij deze aanpak. Justitie wordt scherp gehouden en bepaalde zaken worden voortvarend afgehandeld. Peter R. verzamelt een hoop kant en klaar bewijs.
Toch wringt er iets. dossier
Het is de taak van de pers om fouten, misstanden en criminele activiteiten te signaleren en te beschrijven. Of informatie die normaal gesproken binnen de kaften van het dossier blijft ook moet worden gepubliceerd is een tweede. De vraag is namelijk of daar het maatschappelijk belang op langere termijn mee is gediend. Niet ondenkbaar is dat een zaak daardoor 'stuk' gaat en criminelen de dans ontspringen. Tevens kunnen er uiteindelijk lagere straffen uitrollen voor daders, omdat advocaten natuurlijk gretig aanvoeren dat hun cliënt al genoeg is gestraft door alle publiciteit.

schandpaal
Slachtoffers lijken in eerste instantie gebaat bij veel publiciteit rond hun zaak. Zo is de voornoemde pedoseksueel direct aan het internetverkeer onttrokken en door Peter R. bestraffend toegesproken. De misdaadverslaggever heeft kant en klaar bewijs van zijn verachtelijke wandaden.
De verborgen camera legt de omgeving en het interieur vast van de dader. Zijn gezicht wordt onherkenbaar gemaakt, zijn stem niet. Hij staat zogezegd met een zak over z'n hoofd aan de schandpaal. Een reactie op de site van SBS6: "Ik heb ook de uitzending gezien en tot mijn grote verbazing herkende ik de stem van die persoon." En: "Ik heb deze uitzending gezien en woon helaas vlak bij hem."
Let wel, Justitie is tot op dat moment nog op geen enkele wijze in beeld geweest.

pesterijtjes
Wie ook aan de schandpaal zijn genageld zijn de slachtoffers zelf, al zullen ze dat misschien pas later in de gaten hebben. Een miljoenenpubliek weet nu dat het twaalfjarige meisje Sharon uit Sint Maartensvlotbrug (300 inwoners) een tikkeltje naief is en ouders heeft die zo onverstandig waren om haar internetgedrag niet scherp in de gaten te houden. Een andere reactie op de site van SBS6: "Ouders mogen best meer opletten wat de kids doen. En de pedo hadden ze kunnen blokkeren."
Ook de pikante foto's die de iets te mollige Sharon van zichzelf had genomen kwamen verhuld in beeld. Ik hoor de pesterijtjes op het schoolplein al.
Moeten we ons eigenlijk niet de vraag stellen of een dergelijk item in een tv-programma niet een andere vorm van kindermisbruik is?

De 36-jarige pedoseksueel is inmiddels gearresteerd. Dank zij Peter R. de Vries. Maar of diens televisieuitzending uiteindelijk ook een (negatieve) invloed zal hebben op de strafmaat zullen we nooit weten. Hoog tijd dat Justitie het initiatief weer naar zich toe trekt.

Tags: