de premier gaat harder werken

Dinsdag 15 Februari 2005 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Het wordt eentonig, maar de premier vindt weer eens dat we harder moeten werken. Ja, we zijn een stelletje lamzakken hier. Laat hij het voortouw nemen en behalve de vice-premiers zijn hele kabinet ontslaan. Dan kán hij harder werken.
Balkenende perpert de bevolking in dat we met z'n allen wel zeven weken minder ploeteren dan de rest van Europa. De Volkskrant wijst hem er fijntjes op dat dit komt door het vele deeltijdwerk dat we hier hebben. Maar Jan-Peter is ook niet in z'n eerste leugen gestikt, dus een potje feitenverdraaiing zijn we wel van hem gewend. Zo moet je bijvoorbeeld ook in aanmerking nemen hoevéél er in een uur werktijd effectief wordt gepresteerd. Het ligt voor de hand om te veronderstellen dat in dit in een technologisch hoogontwikkeld land als Nederland méér is dan in Polen of Portugal. Is daar wel eens onderzoek naar gedaan of komt dat niet in de kraam te pas?

Verder is het van belang om te kijken in hoeverre het feitelijk verrichte werk ook economisch effectief is. Allereerst maar eens de diverse ministeries doorlichten dus om te analyseren hoeveel arbeidsuren er worden verkwist met het verzinnen van overbodige regeltjes. Het bedrijfsleven klaagt steen en been over de bureaucratie die hen het ondernemen belemmert. Vervolgens gaan diezelfde ambtenaren weer aan de slag om de zaak te 'de-reguleren'. Komt waarschijnlijk evenmin in de kraam te pas.

Bij mij voor de deur ligt momenteel de hele straat open. Een bouwploeg is bezig met het vernieuwen van riolering, water- en gasleidingen. Ze plaatsen putten, nemen de bestrating op de schop en vervangen de bomen. Het loopt verbazend efficiënt. Ze beginnen al vroeg in de morgen, werken door in weer en wind en gaan om vier uur richting moeder de vrouw. Jan-Peter de Betweter mag hier vanavond tegen de jongens komen vertellen dat ze een uurtje langer moeten doorgaan.
Ik ben benieuwd of hij dan straks zonder putdeksel op z'n schedel wegkomt...
Zou wél goed zijn voor onze economie trouwens.