spionage voor thuisgebruik

Dinsdag 13 December 2005 in categorie Paranoia

In ieder van ons schuilt een spion. Ontken het maar niet. Wij mogen dan schande spreken van sommige AIvD-activiteiten, als het erop aankomt zijn we zelf net zo erg. Een dagboek heeft niet voor niets een slot. In sprookjes en andere oude verhalen heeft een geheimzinnige, afgesloten kamer steevast een onweerstaanbare aantrekkingskracht op de hoofdpersoon. Roddelbladen die het privéleven van bekende Nederlanders doorspitten zijn tot het einde der tijden verzekerd van een hoge oplage.
Geheimen hebben voor ons eigenlijk geen bestaansrecht, ze zijn er om onthuld te worden! Peter R. de Vries liet ons zien dat de AIvD grote interesse had in het seksleven van politici. Van minister Remkes mag hij dat allemaal niet openbaar maken. Dat is strafbaar, dat is staatsgeheim! Logisch, dat zou ik ook zeggen als ik Remkes was. Wanneer hij daar niet tegen optreedt als minister, liggen straks misschien ook zijn eigen bezigheden in z'n buitenhuisje in Thailand op straat. Of in een ingeruilde lease-auto.

Diep in ons hart vinden we het niet eerlijk. Wat nou staatsgeheim? We willen allemáál wel weten wat onze regeerders en volksvertegenwoordigers in het geniep uitvreten! Wij zijn jaloers op de AIvD en de minister, die als enigen gniffelend en likkebaardend al die spannende vieze verhaaltjes mogen lezen! En dus kijken we massaal naar Peter R., om op z'n minst een graantje mee te pikken van al die staatsgeheime liederlijkheid.

Maar ook de thuisspion kan aan zijn trekken komen. In de VS zagen ze dit gat in de markt al jaren geleden. Niet gehinderd door ook maar enige schaamte voor het eigen product adverteert men met software die elke toetsaanslag van de computer stiekem vastlegt. Zo kan de jaloerse man of vrouw zijn of haar wederhelft betrappen bij het digitaal vreemdgaan. De wervende teksten moedigen zonder terughoudendheid aan tot Stasi-gedrag: Spy on a Spouse! Spy on a Child! Spy on Employees! Spy on a Lover!

Ik begrijp nu ineens waardoor m'n toetsenbord de laatste tijd zo traag reageert...

Tags: