norton antivirus exit

Donderdag 27 Oktober 2005 in categorie Technologie

Al jarenlang gebruik ik Norton Antivirus van Symantec. Vroeger kocht ik dan één pakket dat ik op al mijn thuiscomputers installeerde. Maar dat mag niet meer van meneer Symantec. Voor elke computer moet je nu een apart pakket kopen. Om te controleren of je dat ook netjes doet hebben zij in navolging van Microsoft de 'activeringscode' ingesteld, waarbij op een centrale server wordt gekeken of het pakket al op een andere computer staat.

Wanneer zo'n pakket nu een tientje kostte was dat natuurlijk niet zo'n bezwaar. Maar Symantec rekent voor Norton Antivirus vijfenvijftig Euro. Dat is in oude guldens fl. 121,00. Een upgrade is maar een gierige vijf euro goedkoper. Een gemiddeld gezin is daarmee al gauw een hoop centjes kwijt om virussen te bestrijden waar zij geen schuld aan hebben. Ik zie het als een vorm van misbruik maken van de situatie. Mijn wantrouwige geest denkt dan: zou Symantec misschien z'n eigen markt creëren en stiekem af en toe zélf een virusje verzinnen? Uiteraard mag van de klant worden verlangd dat hij voor gebruik op elke computer een licentie heeft. Maar waarom zo rigide? Waarom niet rekening houden met de simpele thuisgebruiker en voordelige combipakketten aanbieden voor meerdere computers?
U ziet: Symantec heeft zich aangesloten bij de grote geldgraaiers en dus is het voor mij exit voor Norton Antivirus. Ik ga lekker over op een voor thuisgebruik gratis virusscanner als Avast. Dat zou u ook moeten doen. Want geldgraaiers zijn bijna net zo erg als virusverzinners.