Olympisch kakken

Gastcolumn van Bert de Bruin

Woensdag 06 Juli 2005 in categorie Gastcolumns

De Franse president Chirac heeft een week na de herdenking van de slag bij Trafalgar een poging gedaan om nog weer eens wraak te nemen op Engeland, deze keer door de Britse keuken aan te vallen. In een ontmoeting met president Poetin en bondskanselier Schroeder gaf hij af op de Engelse landbouw en het Engelse eten, dat hij na het Finse het slechtste eten van Europa vindt. Zou het kunnen dat hij het jammer vindt dat door die vervelende Tommies en hun Yankee-vrienden de Fransen de geneugten van de Duitse keuken niet beter hebben leren kennen?

Nu moet ik eerlijk zeggen dat ik nog nooit in Londen ben geweest, maar ik weet zeker dat als je niet van de traditionele Engelse keuken houdt, je er heel veel prima alternatieven kunt vinden wanneer je honger hebt. Parijs daarentegen heb ik de laatste jaren vrij goed leren kennen, ik heb er zelfs een half jaar met mijn gezin gewoond. De stad is prachtig, het openbaar vervoer geweldig zolang er geen stakingen zijn, de mensen soms irritant maar allesbehalve onvriendelijk, en je kunt er zeker zo goed eten als in Amsterdam.

Waar ik echter iedere keer weer van opkijk zijn de toiletten in restaurants, cafés, openbare gebouwen en winkelcentra. Die zijn in veel gevallen zo ongelooflijk smerig en primitief dat je ervan over je nek gaat. In tegenstelling tot de hongerige bezoeker van London die niet van fish en chips of van een traditional English breakfast houdt, heb je in Parijs vaak geen redelijk alternatief in tijden van hoge nood.

Chirac's uitspraken werden gedaan met op de achtergrond de strijd tussen onder andere Parijs en Londen om de Olympische spelen van 2012. Als de w.c.'s in Parijs nu al zo misselijkmakend zijn, hoe zullen ze er dan uitzien in de zomer van 2012, met de duizenden athleten en de miljoenen extra bezoekers? Ik houd mijn hart vast en duim voor Londen.

PS: Is het, gezien de reputatie die de Fransen hebben wat betreft hun persoonlijke hygiëne (in het Hebreeuws heet je gezicht met water deppen een 'Franse douche'), toeval dat veel van de Franse delicatessen (truffels, wijn, champignons, Camembert, Roquefort) een rechtstreeks verband met schimmel hebben?

Bert de Bruin is historicus, gespecialiseerd in geschiedenis van het Midden-Oosten en in moderne 'joodse geschiedenis'. In 1995 emigreerde hij naar Israel. Hij woont in de buurt van Haifa en schrijft daar zijn proefschrift, met als onderwerp "Joden in het Frankrijk van na de bevrijding, 1944 - 1949".

Tags: