blufpoker met joker

Zaterdag 09 April 2005 in categorie Trivialiteiten

Negentig procent van ons bestaan is gevuld met zaken van ondergeschikt belang. Daar hebben wij het dus maar druk mee. Een kwestie die nu weer onze volle aandacht opeist is de joker-actie van Albert Heijn. Per week mag u maximaal vijf jokerstickers plakken op artikelen naar keuze en daar krijgt u dan tien procent extra korting op.

De jokerstickers zitten bij het reclameblad AH-bonus. Dat krijg ik nooit vanwege weer een andere sticker, namelijk die op mijn brievenbus. Ik wist dus van niets. Bij de kassa zag ik klanten fijn stickers plakken en korting krijgen. De caissière praatte mij bij. Ik had ze bij de klantenservice kunnen krijgen. Dat is natuurlijk echt informatie waar je wat aan hebt wanneer je inmiddels bij de kassa staat.

Bij een volgend supermarktbezoek vervoegde ik mij dadelijk bij de klantenservice om mijn jokers op te eisen. Helaas, de gehele voorraad van die week was er al doorheen gejaagd. Wéér geen korting! Ik voelde mij zwaar benadeeld. Ik besloot tot tegenmaatregelen. Bij de kassa gekomen zette ik vijf artikelen apart. Achter die kassa zat Najib. Ik wees naar de uitverkoren artikelen en sprak gewichtig tot Najib:
"Hier zitten jokers op!"
Najib keerde de drie keer een pakje Nescafé Espresso om, maar zag geen joker. Ik besloot hem te helpen en verduidelijkte:
"Virtuele jokers!"

De goedmoedige en altijd beleefde Najib spreekt perfect Nederlands, maar het begrip 'virtuele joker' viel blijkbaar buiten zijn denkraam. Dat is volstrekt vergeeflijk wanneer je incalculeert dat het een minuut daarvóór nog niet bestond.
Ik schoot hem opnieuw te hulp en legde uit dat:
  1. Het feitelijk niet uitmaakte of die sticker er nu wel of niet op zat.
  2. Het niet mijn schuld was dat de echte stickers op waren.
  3. Ik niet telkens als dief van mijn eigen portemonnee zonder jokers bij de kassa voor joker wenste te staan.
Om zich in te dekken tegen de eventuele toorn van zijn meerderen informeerde Najib bij de juffrouw van de klantenservice of mijn virtuele jokers mochten worden gehonoreerd. Zij sloeg haar ogen wanhopig ten hemel en stemde zuchtend toe. Deze verstandige dame gaat het nog ver brengen. Bij vijf artikelen werd achter de prijs op de kassabon een # afgedrukt. Scherpslijpers zullen opmerken dat het symbool voor een joker een sterretje is (*), maar bij Albert Heijn denken ze daar anders over. Uit consideratie met Najib en de inmiddels zeventien klanten in de rij achter mij wilde ik daar niet óók nog eens over vallen.
Ik verliet de winkel als een tevreden klant.