in het belang van het onderzoek
Donderdag 20 Januari 2005 in categorie Media
Justitie vindt, bij monde van persofficier mevrouw Dop Kruimel, dat de vrouw die een tasjesdief doodreed een onverantwoord risico heeft genomen. De beroofde automobiliste, 43-jarige Germaine C., wordt daarom doodslag ten laste gelegd.
Altijd nuttig zo'n persofficier. Voor justitie dan, niet voor de onwetende televisiekijker. In andere zaken kunnen persofficieren nooit wat zinnigs zeggen 'in het belang van het onderzoek', maar in dit specifieke geval weet men blijkbaar de volgende dag al exact hoe de vork in de steel zit. Op het parket moeten ze hebben gedacht: laten we meteen maar hoog inzetten, dan houden we die Marokkanen in Amsterdam Oost tenminste een beetje rustig en zetten we tegelijk die advocaat op achterstand.
Waar zijn de tijden dat politie en justitie zich nog terughoudend opstelden in dit soort gevoelige kwesties? Moet de zaak meteen volop in het openbaar worden uitgevochten? Er is niets tegen openheid, maar hier lijkt men al vast een voorschot te nemen op de rechtszaak.
Uiteraard heeft Justitie het volste recht om de vrouw aan te klagen wegens doodslag. Hoe je dit echter vervolgens naar het publiek vertaalt luistert zeer nauw.
Mevrouw Dop Kruimel had het daarom wat snuggerder moeten formuleren. Iets in de trant van: "Er is een dode gevallen. Dat is zeer ernstig. In deze zaak speelt de vraag of de bestuurster een onverantwoord risico heeft genomen door hard achteruit rijdend achter een tasjesdief aan te gaan, als gevolg waarvan deze de dood vond. Het is dus belangrijk om hierover het oordeel van de rechter te vragen. Daarom is het nodig dat wij de bestuurster aanklagen voor doodslag. Het is dan de taak van Justitie om vervolgens te bewijzen dat inderdaad doodslag was en geen noodlottig ongeval."
In zaken als deze, waarin de emoties op straat hoog oplopen, moet een persofficier juist in begrijpelijke taal aan het lekenpubliek uitleggen waarom een dergelijke zware aanklacht naar de mening van Justitie nodig is. Zo voorkom je een hoop maatschappelijke onrust. Momenteel begrijpt namelijk het grootste deel van (net name autochtoon) Nederland zo te zien nog steeds niet erg waarom het doodrijden van een tasjesdief juridisch gezien wat minder wenselijk is.
Wellicht is het daarom een goed idee om mevrouw Dop Kruimel als persofficier te vervangen door Ali B. Dan begrijpen we er nog steeds geen reet van, maar hij schijnt op straat meer krediet te hebben en dan is iedereen tenminste tevreden.
Tweet |