troepen blijven in irak

Vrijdag 14 Januari 2005 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Naarmate het moment dichterbij komt dat de Nederlandse troepen uit Irak vertrekken laait voor de zoveelste keer de discussie op of ze tóch niet nog wat langer moeten blijven. Uiteraard vindt reservist Van Baalen van de VVD van wel en ook Maxime Verhagen (CDA) ziet 't helemaal zitten. De jongens van SFIR doen goed werk en het karwei moet netjes worden afgemaakt. We mogen de Japanners en de Britten nu niet in de steek laten.

Ik ben het ermee eens. Laat ze blijven! Maar dan voorgoed. Meteen doorhakken die knoop! Dat scheelt een hoop discussie en de jongens weten tenminste waar ze aan toe zijn. Hier in Nederland zitten ze toch maar wat verveeld te lanterfanten in de kazerne. Hooguit een beetje kaarten, klimmen en geweren poetsen.

Nee, in Irak zijn ze veel beter op hun plaats. Ze hebben een goed contact met de bevolking en zijn dus zo te zien al helemaal ingeburgerd. Ook hoeven we ze dan die extra toeslag voor uitzending niet meer te betalen, want ze staan voortaan natuurlijk ingeschreven in het plaatselijk bevolkingsregister.
Het thuisfront mag kiezen: emigreren naar Irak of in Nederland blijven en hier een nieuwe stoere militair uitzoeken. In het eerste geval kunnen ze meteen de nieuwste CD van Balkenende voor de jongens meenemen: "The Best of Balkie II, twenty slimy poems for under the X-mas Tree".

Over enige decennia krijgen we dan wel weer eens een ansichtkaartje ('Groeten uit Al Muthanna') van de dan 79-jarige commandant Frits van Dooren.
Al Muthanna?? Waar lág dat ook al weer?