islam niet in actie?

Vrijdag 07 Januari 2005 in categorie Opinie

De televisie-actie voor Azië was een overweldigend succes. Eén ding viel mij echter op: alle mensen in die uitzending waren zo autochtoon!
Ik heb maar een deel van de avond gekeken, dus ik kan iets hebben gemist. Zoals bijvoorbeeld de vertegenwoordigers van de moskeeën, islamitische scholen en allochtonenorganisaties die massaal toestroomden om hun moslimbroeders in de getroffen gebieden een financieel hart onder de riem te steken. Of schitterden die inderdaad door afwezigheid? Hoe betrokken zijn onze vaderlandse islamieten bij hun geloofsgenoten in tijden van rampspoed?

Voor de zekerheid nog een beetje rondgeneusd op wat internetsites. Geen uitputtend onderzoek, maar om eventjes een indruk te krijgen. Op elqalem.nl bijvoorbeeld staat men altijd fanatiek op de bres om de islamitische identiteit te verdedigen en de saamhorigheid te bevorderen. Nu vele moslims in Azië zijn getroffen door een van de verschikkelijkste rampen in de geschiedenis zou je verwachten dat dit een 'hot topic' is bij elqalem.
Het is er oorverdovend stil. Men is nog bezig met de vraag of islamitische kinderdagverblijven een goed of een slecht idee zijn. Ook op hun nieuwe forum is het onderwerp maar magertjes aan de orde.

Dan maar eens kijken op het nieuwsforum van maroc.nl. Daar is het beter. Interessant genoeg komt ook daar de vraag aan de orde waarom rijke moslimlanden qua vrijgevigheid achterblijven bij westerse landen.

Een site die zich gericht bezighoudt met de ramp is Islamic Relief. Gelukkig, ik dacht al dat dat de moslimbroeders het er geheel bij lieten zitten. Maar gemist heb ik ze wel, gisteravond. Ook de hulpverlening is kennelijk nog vatbaar voor verdere integratie.