achter de dijken

Donderdag 30 December 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

De tsunami-ramp in Azië roept in het achterhoofd stiekem de vraag op hoe veilig we zélf eigenlijk zitten. Nederland ligt namelijk voor een belangrijk deel onder zeeniveau, dus de kans op natte voeten en water aan de lippen is in principe groot.

Ik ben eerst maar eens gaan vaststellen hoe diep ik precies onder de waterspiegel woon. Dan zie ik van daaruit wel verder. De bepaling van de positie van mijn schoenzolen ten opzichte van het Normaal Amsterdams Peil (NAP) is gelukkig vrij eenvoudig. Het is een kwestie van de postcode intikken op internet.

Hmm, zeventig centimeter beneden NAP, dat valt me mee. In aanmerking genomen dat ik op de zesde verdieping van een torenflat woon, hoef ik zo te zien het bouwen van een ark nog niet hoog op mijn prioriteitenlijstje te zetten.
Maar een mens is niet altijd thuis natuurlijk. Toeristen in Thailand hebben helaas moeten ervaren dat er bij een catastrofe plaatsen zijn waar je op zo'n moment maar beter niet kunt zijn. Wrong time, wrong place, dat principe.

Daarom is het nuttig om alvast te weten welke plaatsen in Nederland gemeden of juist opgezocht moeten worden ingeval van een overstroming. Ik zie dat ik absoluut weg dien te blijven uit Nieuwerkerk aan den IJssel. Dat is het laagste punt van Nederland. Het ligt 6,74 meter onder NAP. Deze plek mag ik dus wel beschouwen als het afvoerputje van Nederland. Behalve meters water boven m'n kruin loop ik ingeval van een tsunami misschien wel de kans dat de complete inventaris van ons land naar dit punt gezogen wordt.

Beter is het om het hoogste punt van Nederland op te zoeken. U raadt het al: dat is het Drielandenpunt in Vaals, op 322,20 meter boven NAP. Dan heb ik meteen mooi naar alle kanten uitzicht of de redding al in aantocht is.

Zijn onze zeedijken eigenlijk wel hoog genoeg? Want een béétje tsunami heeft toch wel golven van een meter of zes, heb ik op het journaal gezien. Gelukkig zijn na de watersnoodramp in 1953 alle zeedijken op Deltahoogte gebracht en die bedraagt 7,65 meter boven NAP. Helaas bleken ze in de loop der jaren hier en daar wat gammel. Het duurt nog tot 2010 voordat alle dijken weer voor honderd procent betrouwbaar zijn. Nou ja, ik doe 't er maar mee...

Verder doorzoeken heeft geen zin. Het wordt als snel veel te ingewikkeld voor me, met al die golfhoogteberekeningen. Ik heb nu eenmaal geen waterhoofd. Bij gelegenheid zal ik 't allemaal wel eens aan watermanager Willem-Alexander vragen. Intussen put ik vertrouwen uit mijn zwemdiploma's A en B die ik ingelijst aan de wand heb gehangen, al hebben die bij een flinke tsunami natuurlijk slechts symbolische waarde...