Weer gedoe met Geert

Maandag 14 Juni 2004 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Laten wij vooral vast even notuleren (voor de volgende parlementaire enquête) dat de VVD, nu weer in de persoon van Geert Wilders, er vreselijk op gebrand is om zo lang mogelijk in Irak te blijven. Geen vier, geen acht, nee minstens twaalf maanden erbij! En nog liever: totdat het VN-mandaat eind 2005 afloopt.

Wat bezielt deze man? Eerst dacht ik: Geert is letterlijk niet goed bij zijn hoofd, mede gezien zijn reeds veelbesproken windtunnelkapsel. Hij wil koste wat het kost de Nederlandse troepen in Irak laten. Maar andere VVD-ers willen het óók! Zo heb ik hier in dit verband ook al de nationale pantoffelheld Van Baalen op z'n nummer moeten zetten.

“Zo zet je Nederland op de kaart van Al Qaida...”

De regering en de regeringspartijen zijn er nog steeds niet in geslaagd het Nederlandse volk op overtuigende wijze duidelijk te maken wàt wij in Irak te zoeken hebben. Met de nadruk op 'wij', één van de kleinste landjes ter wereld. Je kunt er hoogdravende etiketten op plakken als 'stabilisatiemacht', 'ordehandhaving', 'ondersteuning bevolking', 'vredestroepen' en ga zo maar door. Maar uiteindelijk is de barre werkelijkheid: Nederlanders zijn geen Arabieren en dus per definitie de vijand. Is het niet van de Irakezen, dan is het wel van Al-Qaida. Iedereen die het Midden-Oosten ook maar een béétje kent, weet dat het uiteindelijk toch het beste is om je als westerling je niet in die regio te mengen. Pakt altijd verkeerd uit.

Weet u wat ik nu zo inconsequent vind, meneer Wilders? Wanneer het gaat over asielbeleid kan Nederland wat de VVD betreft niet streng genoeg zijn. Geen pardon voor 26000 ingeburgerde vluchtelingen, want er mocht eens een aanzuigende werking van uitgaan. Nou meneer Wilders, dan heb ik nieuws voor u: als er ergens een aanzuigende werking van uitgaat is het wel onze aanwezigheid in Irak. Een aanzuigende werking voor terrorisme in dit geval. Zo zet je Nederland namelijk nog eens goed op de kaart van Al Qaida, nietwaar?

Nederland heeft nu misschien wel de laatste kans om met opgeheven hoofd uit Irak te vertrekken. Gewoon de termijn niet te verlengen. Dat vindt uw partij toch zo belangrijk, dat we daar eervol weg kunnen en niet 'met de staart tussen de benen', om maar eens één van die tendentieuze VVD-kwalificaties te gebruiken? Dan moet je hem wél benutten natuurlijk.

Weet u wat ik verder óók zo inconsequent vind, meneer Wilders? Wanneer het gaat om zaken als het terugdringen van het begrotingstekort en de daarvoor benodigde bezuinigingen kan het de VVD niet rigoureus genoeg gaan. Nergens is meer geld voor en VVD-minister Zalm is bikkelhard. Behalve wanneer het gaat om onze troepen in Irak. Dan doet de VVD ineens niet moeilijk over 45 miljoen Euro extra voor de verlengde aanwezigheid. Dat is dus bovenop de oorspronkelijke 65 miljoen Euro die reeds voor de Irak-missie was uitgetrokken. Volgens mij kun je daarvan in werkelijk arme landen veel leukere en vooral betere dingen doen.

Gek hè, dat verlies bij de Europese verkiezingen...

Tags: