het ware geloof 3

Dinsdag 11 Mei 2004 in categorie Baanbrekende denkbeelden

Quazi Hussain Ahmad
Qazi Hussain Ahmad
Zomaar wat nieuwsfeiten van de afgelopen dagen: Theo van Gogh noemt Abou Jah Jah de pooier van Mohammed, reparaties van maagdenvliezen voor moslimvrouwen leiden tot fraude en de radicale Pakistaanse moslimleider Qazi Hussain Ahmad hoeft niet meer naar de Haagse Hogeschool te komen. U ziet: religie geeft alleen maar gedoe.
Net als in de vorige afleveringen (1, 2) geef ik u enige gedachten mee die u kunnen helpen van het geloven af te komen. We waren gebleven bij nummertje acht als ik mij niet vergis.

Gedachte nummer acht: In de moslimwereld spreekt men graag over niet-moslims als 'ongelovige honden'. Dit impliceert dat er ook gelovige honden zijn. Dat klopt inderdaad.

Gedachte nummer negen: Wij zijn in de praktijk reeds minder gelovig dan wij denken. Wanneer wij werkelijk dezelfde religieuze volgzaamheid aan de dag hadden gelegd als enkele duizenden jaren geleden, dan zouden Pim Fortuyn en Jomanda reeds goddelijke status hebben verworven. Overigens scheelde dat niet eens zoveel, realiseer ik mij nu...

Gedachte nummer tien: Het voornaamste nut van religie is de vervulling van de behoefte aan houvast van de mens, de behoefte aan rituelen. Daar is niets mis mee. Het wordt alleen eng en gevaarlijk wanneer het in georganiseerd verband gebeurt en wanneer er verplichtingen uit voortvloeien.

Gedachte nummer elf: De wereld zou er een stuk beter uitzien wanneer iedereen zijn al of niet vermeende relatie met het Opperwezen gewoon voor zichzelf hield, geheel privé dus, net als toiletbezoek.

Gedachte nummer twaalf: De voornaamste reden om tegen religie te zijn is dat godsdiensten zich altijd bemoeien met wat goed is en fout, wat mag en niet mag. Gek genoeg mogen in godsdiensten de mannen altijd veel meer dan de vrouwen. Vrouwen wordt dan ook dringend aangeraden een gedegen kosten-baten analyse te maken tussen geloven of niet-geloven.

Ondertussen gaat het gesteggel over al die eigenaardige godsdienstuitingen natuurlijk gewoon door. Onder het mom van vrijheid van godsdienst kunnen de meest verwerpelijke standpunten worden ingenomen, importeren wij de problemen uit het Midden-Oosten, Afghanistan, Rome, Irak, Pakistan en België. Door diezelfde vrijheid van godsdienst halen wij fossiele opvattingen binnen die ons dwingen de verlichting en de emancipatie weer eens dunnetjes over te doen. Weg met al die onzin! En dan heb ik het natuurlijk niet alleen over de Islam.
Dit was weer de preek van de week.