Onzorgvuldige zorg
Zaterdag 21 Februari 2004 in categorie Lijf en ledematen
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid maakte zich deze week ineens ontzettend kwaad over de kwalijke praktijken van de alternatieve geneeskunde en gaf in één moeite door de homeopathie een veeg uit de pan. Dit alles naar aanleiding van een inspectierapport over de dubieuze praktijken van Jomanda en andere alternatieve genezers rond de dood van actrice Sylvia Millecam. De mening van Hoogervorst is duidelijk: alleen de reguliere geneeskunde is betrouwbaar. Helaas, te vroeg gejuicht...
In dezelfde week kreeg Hoogervorst namelijk nog een ander rapport aangeboden en wel van de Nederlandse Patiënten Consumenten Federatie. Dit rapport gaat over de reguliere geneeskunde en maakt melding van de talloze overdrachtsfouten in de medische zorg. Naar schatting zijn hierdoor de afgelopen jaren 50.000 mensen in de WAO beland.
De overdrachtsfouten in de reguliere geneeskunde zijn nog maar een deel van het probleem. De onzorgvuldigheid in bijvoorbeeld ziekenhuizen en andere verpleeginstellingen is inmiddels tamelijk berucht. Bijna iedereen die in een ziekenhuis heeft gelegen kan erover meepraten: je moet alles donders goed zèlf in de gaten houden, want voordat je het weet doen ze de foute dingen met je of krijg je het verkeerde goedje toegediend. Nog vaker is er sprake van bijna-missers.
Zeer onlangs maakte ik van dichtbij enkele incidenten mee. Deze vonden plaats binnen een tijdsbestek van enkele dagen bij dezelfde patiënt. Niet dat ze nu onmiddellijk levensbedreigend waren, maar fouten blijven fouten. Beide missers gebeurden tijdens een chemotherapie op een gespecialiseerde afdeling.
Bij de eerste blunder wordt de patiënt acuut misselijk tijdens het inlopen van de chemo. Uit ervaring weet hij dat dit niet hoort. Tegelijk met de chemo moet namelijk een middel tegen misselijkheid inlopen. U raadt het al: dit middel is vergeten. Heftig overgeven is het resultaat.
Bij het tweede incident moet een verpleegkundige een dosering instellen op de infuuscomputer. Zij staat echter achter het apparaat, waardoor zij het display op z'n kop afleest. Als gevolg daarvan komen een paar cijfers aan de verkeerde kant van de komma en stelt zij de verkeerde hoeveelheid in. De patiënt moet haar zelf waarschuwen dat ze het fout doet.
Misschien moet de minister zich dus ook eens gaan opwinden over het dagelijks geklungel in de reguliere zorg, want ook dáár ben je blijkbaar je leven niet zeker.
Zie ook:
Sargasso: Hoogervorst en de vrijheid van Calendula.
Volkskrant: Kwakzalvers sneller aanpakken
Verbal Jam artikel: De stoffelijke resten van René
Tweet |