Hoe slacht ik een kip?

Zondag 01 Februari 2004 in categorie Observaties & Kritische beschouwingen

KipVanmorgen hoorde ik in het onvolprezen radioprogramma OVT een Surinaamse mevrouw die vroeger op haar kamertje in Nederland een kip had vetgemest en daarna had geslacht.
Dit gegeven kwam mij goed van pas, want het past precies binnen het kader van een onderwerp dat ik al langer aan de orde wilde stellen.
Misschien moeten we er zelfs eens een symposium over houden:
“Het conserveren van huishoudelijke rituelen en vaardigheden.”

Welk grachtengordel-
yupje durft überhaupt die kip de nek om te draaien?

Want gaat u maar na: welke huisvrouw (m/v) kan tegenwoordig nog een kip slachten? Jahaa, dát is nog eens wat anders dan dat softe gedoe van allerhande scharrelpluimvee adopteren!

En wie kan er nog een beetje netjes zelf een visje schoonmaken? Mochten er nog eens barre tijden aanbreken dan staan wij met met z'n allen mooi met de handen in het haar!

Dit soort belangrijke overlevingskennis gaat geleidelijk verloren.
Welk grachtengordelyupje durft überhaupt die kip de nek om te draaien? Geen één!
Zij rennen handenwringend naar de PC Hooftstraat om bij die chique huishoudwinkel te informeren of daarvoor een chroomglanzend apparaat bestaat à raison van zeshonderd euro.
Of ze vragen het die enge Joop Braakhekke.
Maar deze garagekok rekent minstens hetzelfde bedrag.

Iedereen is aan het Doe-het-Zelven, maar juist op dit  terrein laten wij het hopeloos liggen.
We hebben nog mazzel dat wij een redelijk constante instroom van allochtonen hebben. Bij hen is deze know-how nog volop aanwezig, vooral bij de eerste generatie.

Maar ook bij hen zie je het zoetjesaan minder worden. Vroeger werd er op het balkon nog wel eens een schaap geslacht, maar daar hoor je de laatste tijd weinig meer over.
Daarom is het feitelijk een slechte ontwikkeling dat de import van bruiden aan banden wordt gelegd, want de kennis die deze dames meebrengen hebben wij hard nodig.
Ook die 26000 asielzoekers moet minister Verdonk niet wegsturen, want dat is natuurlijk je reinste 'brain-drain'.

Nee, wij moeten toch echt weer een beetje 'back to the basics', anders gaat dit niet goed aflopen wanneer het er een keertje echt op aankomt.
We zitten op de televisie wel stoer te doen met van die flitsende jongelui in survivalprogramma's, maar in een echte crisis zijn het de bejaarden die het gaan redden.

Die weten nog hoe ze hun eigen kleren moeten maken en vooral vermaken, zelf schoenen verzolen, een hout- of kolenvuurtje brandend moeten houden. Die kunnen nog havermout en griesmeel door de strot krijgen in plaats van alleen Mona-toetjes en drinkontbijt.

En vlak ook die Bosnische vluchtelingen niet uit: die kunnen perfect alcohol stoken!
Vrij van accijns!

Ik zou zeggen: deel hier uw kennis voor het te laat is.

Nuttige leerstof:

Tags: