over het dode puntje
Vrijdag 23 Mei 2003 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie
Dit is toch wel een volk dat zich van alles door de strot laat duwen óók! En dan doel ik nu eens niet op het nieuwe kabinet, ok, dát óók, maar op van die simpele dingen uit het dagelijks leven. Dode pixels bijvoorbeeld...
Wanneer u niet zo bent ingevoerd in het computerjargon zult u nu gaan zeggen: noem dát maar simpel, wat zijn nu weer dode pixels?! Wees gerust, u gaat dan nu letterlijk het licht zien. Want pixels zijn de duizenden kleine lichtgevende puntjes die in gezamenlijke gezelligheid het beeld op zo'n lekker hip en plat TFT-computerscherm opbouwen. In feite zijn zijn het minuscule transistortjes. En dode pixels zijn beeldpuntjes die géén licht geven, nooit meer, die overleden of domweg doodgeboren zijn.
Wanneer u voor veel geld een dergelijk mooi scherm heeft aangeschaft en er zit een dood pixeltje in, is dat héél irritant. Soms blijft het niet bij één pixeltje, maar zijn het er wel meer!
Stelt u zich voor: u zet handenwrijvend uw nieuwverworven beeldscherm aan, start Word op en midden op dat lege witte blad staat één klein zwart puntje. En dat zwarte puntje gaat nooit meer weg! U raakt erop gefixeerd, u moet er de hele tijd naar kijken. Niet naar die duizenden puntjes die het allemaal wél doen, nee, uw blik trekt telkens naar dat ene vermaledijde, piepkleine puntje dat provocerend als een hinderlijk zwart meeëtertje op uw scherm blijft staan.
Wás het trouwens maar een meeëtertje of een pukkeltje! Dan ging het tenminste vanzelf over of kon u het uitknijpen. Maar het is een pixeltje, een dóód pixeltje, en dood is ongeneeslijk.
U doet nog een mentale poging het zwarte puntje als kunst te zien. Immers, een groot wit schilderij met slechts één zwarte punt in het midden is ook wel eens kunst genoemd. Maar ik garandeer u: dat is teveel gevraagd van het menselijk incasseringsvermogen.
TFT-schermen zijn lastig te produceren. Na fabricage blijken er al een heleboel stuk. Teveel dode pixeltjes. Daarom hebben de fabrikanten met elkaar afgesproken dat een paar dode pixeltjes nog wel acceptabel is en dat ze die schermen dus best kunnen verkopen. Ze hebben dat zelfs tot norm verheven.
En nu komt het vreemde. Deze norm betekent voor u als koper dat u dat maar moet accepteren. Dat u volgens hen niet mag gaan zeuren over een paar dode pixeltjes, die enkele rottige uitgedoofde puntjes. De rest doet het toch?
De producenten hebben er geen boodschap aan dat zij uw plezier in uw prijzige nieuwe aankoop volledig vergallen, dat zij u tot waanzin drijven elke keer dat u uw scherm aanzet. U heeft het maar te pikken, want dit soort kleine gebreken vallen binnen 'de norm'.
Kijk, en dat er kennelijk consumenten zijn die dit maar doodleuk accepteren, vind ik domweg verbijsterend! Dat er computerboeren zijn die zo'n verhaal met een stalen gezicht tegen hun klanten durven ophangen is een regelrechte belediging voor de intelligentie, of die nu wel of niet aanwezig is! Dit is toch werkelijk de wereld op z'n kop!
Toen ik onlangs zo'n computersjacheraar voorhield dat mijn norm nul, zero, nada dode pixels was, omdat ik de klant ben, omdat ik betaal en dus bepaal, stond hij mij met zo'n uitgemolken uierkop aan te kijken alsof ik een mix van majesteitschennis en godslastering over de toonbank uitbraakte. Ik probeerde hem nog op Nijntje-niveau aan het verstand te peuteren dat hijzelf toch óók op hoge poten naar de winkel zou teruggaan met een doos eieren die enkele rotte exemplaren bevatte, maar niks hoor! Zelfs díe simpele metafoor was voor hem te hoog gegrepen. Hij hield zich aan 'de norm'.
Gelukkig voor mij bestaat er nog zoiets als 'de uitgekookte computerhandelaar'. Die denkt praktisch: O, een kritische consument, geen zin in gezeik, die krijgt een goeie, de mismaakte zooi slijt ik dan wel aan een watje. Kijk, met zo'n man kun je zaken doen!
En dus hebben wij nu een héél kek en levendig schermpje thuis...
Elk volk krijgt het beeldscherm dat het verdient.
Tweet |