proleten

Zondag 11 Mei 2003 in categorie Politiek & Maatschappij

Gisteren reed ik langs 's heren wegen, eindeloos door de polder. Dan krijgt men tijd om na te denken. Bijvoorbeeld over zo'n rare, ouderwetse uitdrukking als 'langs 's heren wegen'... Die gaat allang niet meer op, want tegenwoordig rijden er behalve heren ook dames, en met name veel proleten.
Wanneer ik de autoradio aanzet, hoor ik dat volgens hoge ambtenaren een rijbewijs gemakkelijk te vervalsen is. Aan het weggedrag van sommigen te zien gebeurt dat regelmatig, maar daar hadden die ambtenaren het niet over. Zij doelden op de ongeschiktheid van het rijbewijs als 'ausweis' in het kader van de identificatieplicht.

Dat is heel uitgekookt van die hoge ambtenaren. Het alternatief, een paspoort, is feitelijk niet bedoeld om altijd bij je te dragen. En dus zal er wel weer een apart document moeten komen. Wij zijn met zijn allen natuurlijk niet zo naief dat wij denken dat de overheid dat gratis uitdeelt. Nee, ik gok dat wij hiervoor minstens vijfentwintig eurootjes in de staatskassa mogen deponeren.

Ik adviseer u om op elk moment dat u straks gevorderd wordt uw ausweis te tonen, daar een tegemoetkoming voor te vragen. U bent verplicht het document te laten zien, maar niemand heeft gezegd dat u dit gratis moet doen. Zo verdient u weer wat terug van het geld dat u dankzij Donner uit de zakken is geklopt.

Langs 's Rijks wegen rijden veel proleten...