Jezelf tegenkomen

Vrijdag 02 Mei 2003 in categorie Incrowd: over webloggen

Mag ik vandaag even wat gezeur mijnerzijds notuleren? Sommigen van u zullen dan direct bijdehand opmerken: u doet niet anders. Dat is waar, maar this is different cook.
Wat zit mij dwars? Ik merk bij tijd en wijle dat op andere sites ideeën van Verbal Jam worden geleend. Dat beschouw ik als eervol, want dan was het blijkbaar een goed idee. Ik wil er ook niet al te moeilijk over doen, want of iets écht origineel is, is dikwijls nog wel vatbaar voor discussie. Het belangrijkste nadeel is echter dat na verloop van tijd niemand meer weet waar het idee oorspronkelijk vandaan kwam en het dus net lijkt of ik degene ben die leentjebuur heeft gespeeld. En dát is nu net mijn eer te na. Dat zou ik niet kunnen verkroppen.

Sta mij toe daarom enige zaken in de notulen vast te leggen die Verbal Jam DNA in zich dragen: de variabele rechterkolom, de slot-quote onder een stukje, het concept van de 'genummerde gedachten', het 'vinkje' om aan te geven dat iemand een stuk heeft gelezen (inmiddels hier alweer afgeschaft), de toepassing van de dialoogvorm in het log, de invoering van kinderarbeid in dit medium ('gozertje') en de wetenschappelijke ontdekking dat linkdumpen een vorm van veredeld postzegels verzamelen is. Ik ben vast nog wel wat vergeten, maar die claims dien ik dan later nog wel in.

Ik zal mij onthouden van voorbeelden, want bij de weinigen die mij aardig vinden wil ik graag dat zij dat ook blijven doen. Maar laatst kwam ik mezelf elders een beetje te nadrukkelijk tegen, om het zomaar eens te formuleren, en dan voel ik mij toch genoodzaakt even op mijn strepen te gaan staan.

Misschien dat u dit alles maar overdreven vindt, maar wanneer er een lay-out wordt gekopieerd wordt er ook moord en brand geschreeuwd. Dus waarom zou ik niet mogen?

Voor toekomstige gevallen overweeg ik een pre-emptive strike!