De vooruitgang

Dinsdag 19 November 2002 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie, Politiek & Maatschappij

Laten we het eens niet over politiek hebben. Al dat gezeur over bezuinigingen, dat het economisch slecht gaat... Sinds het Balk-bewind zitten we er weer volop in. Om misselijk van te worden. Want volgens de grrrristelijke beginselen màg het gewoon niet goed gaan: lijden zullen we! Opnieuw komt het gereformeerd gewauwel over normen en waarden over ons heen. Het sociale gezicht van het CDA is een eng carnavalsmasker. Regelmatig hang ik dus Balkenbrakend over het Balkon. Nee hoor, niet over politiek, we houden het gezellig!

Ik ga lekker eens een positief stukkie schrijven over de vooruitgang. Want de mensheid heeft de afgelopen decennia toch maar heel wat prachtige uitvindingen gedaan. We zijn op de maan geweest, we hebben breedbeeld-tv en home-cinema, de cd, de dvd, computers, internet, mobiele telefoons, uitzicht op een prachtige Joint Strike Fighter en Bacardi Breezers. We zijn geweldig! Wat hebben we toch veel bereikt!

Maar pas echt trots kunnen we zijn op de sociale vooruitgang! Eigenlijk teveel huzarenstukjes om op te noemen. Geen uitpuilende vuilnisbakken meer, want die worden leeggevreten door de zwervers. Mooi dat ze die vroeger niet hadden! En dan dat Grote Wachten. Wát een uitvinding! Wachten op een woning, wachten op genezing, wachten op kinderopvang, wachten op werk, wachten voor de kassa, wachten voor de giromaat, wachten op de alfa-hulp, wachten op de plek in het verpleeghuis. Een waarlijk ethisch reveil onder het Wachttoren-motto: geduld is een schone zaak.

En buiten is het óók zo leuk geworden! Niet meer al dat rommelige milieu, maar veel glad asfalt en lekker strakke leegstand van kantoorcomplexen. Pittoreske psychiatrische patiënten verlevendigen het straatbeeld. Nederland is één vrolijke kermis geworden, met attracties als de Man met de Zwakke Schouders die de Zwaarste Lasten draagt,`het Tjoek-Tjoek treintje waarbij het altijd weer lachen is om te wedden hoeveel mensen je erin kunt proppen voor zoveel mogelijk geld, botsautootjes in polonaise, schiettent 'De Afrekening', De Drie Geruimde Biggetjes, die enge wao-achtbaan waarin je je leven niet zeker bent en clowns als De Glijdende Rechter. Elke stoere vader mag zijn spierballen tonen door met een grote hamer op de Kop van Junk te meppen.

Ziet u wel? Dit is allemaal géén politiek! Want échte politiek heeft het beste met het land voor. Echte politiek bezuinigt niet tientallen jaren lang op telkens dezelfde sectoren, pakt niet altijd maar weer dezelfde zwakkere groepen in de samenleving. Echte politiek werkt aan sociale vooruitgang. En dáár ging het hier helemáál niet over natuurlijk! Hier ging het over die Balkenballentent die Nederland heet.

Nee, we zijn lekker bezig!

Tags: