balkenende belazert ons

Dinsdag 12 November 2002 in categorie Politiek & Maatschappij

Het schijnt bij de overheid 'bon ton' te worden om de burger een oor aan te naaien. En dan laat ik het gedoe rond de euro nog buiten beschouwing, want daar heeft Luna zich reeds over opgewonden. Het is niet meer vol te houden dat ik het mij verbeeld, dat ik zogezegd ietwat Socialistisch Paranoia aan het worden ben. Want de realiteit dringt zich op: wij worden getild waar we bijstaan! Nog niet eens zoveel jaar geleden moesten we allemaal aan het Spaarloon. Daar hebben ze nu spijt van en dus gaat het van tafel.
Wij worden belerend toegesproken dat wij energie moeten besparen. Dat is tevens goed voor onze portemonnee, wordt ons beloofd. Ik voorzie braaf elke fitting van een spaarlamp en tracht al jaren mijn energierekening aldus omlaag te krijgen. Tevergeefs: de energieprijzen stijgen sneller dan ik zuinige lampjes kan inschroeven. Ik doe nóg een poging en ga over op groene stroom. Alweer goed voor het milieu en ik hoef geen ecotax meer te betalen. Tegenzet van onze overheid: weg met de ecotax-vrijstelling en niet eens meer een milieuminister.

Elke keer wanneer ik mij voorneem eens vaker met de tram te gaan worden de prijzen van het openbaar vervoer fors verhoogd. Dan maar weer met de auto, want ik krijg nu écht dat kwartje van Kok terug. Niet dus, want er bestaan geen kwartjes meer.
Uit alle macht proberen we onze huishoudelijke schatkist nog wat op peil te houden. Menigeen waagt een gokje en gaat op een nette manier in aandelen. Groen beleggen, dat soort werk. Alras worden ook daarvan de voordelen weggenomen.

Blijft er weinig anders over dan met z'n allen nóg harder te werken dan we al doen. Dat lukt maar zeer ten dele, want ook met de randvoorwaarden zoals kinderopvang wil het niet echt meer vlotten de laatste tijd. Leg uw kinderen dus te vondeling op het Binnenhof. Uiteraard krijgt u ook een burn-out en raakt u in de WAO. Dat vind de regering heel flauw van u. U moet zich niet aanstellen. Daarom voorspel ik u: binnenkort wordt de toelating tot de WAO zó streng, dat nieuwe gevallen eerst een jaar in eenzame afzondering in een Aanmeldcentrum worden geplaatst. Daarna wacht u hetzelfde lot als de asielzoeker: ze zetten u op straat en u wordt een illegaal in eigen land.

U ziet: ik heb mijn best gedaan. Ik probeer verantwoord te leven, maar het wordt mij onmogelijk gemaakt. Ik wilde de arme tabaksboeren in de Derde Wereld helpen. Ik besloot Max Havelaar shag te gaan roken. Blijkt niet te bestaan! Dan denk je goed te doen...

Geef niets meer uit, want de automatische Kerstincasso's naderen weer.