Sleutelkinderen

Woensdag 07 Augustus 2002 in categorie Ergernis, Woede of Frustratie

Dat is het mooie van de huidige tijd: iets waarmee je vroeger totaal voor joker liep, wordt nu tot cool & trendy gemaakt.

In de tijd dat de basisschool nog gewoon lagere school heette, was naschoolse opvang nog regelrechte science fiction. Toch waren er kinderen die hun ouders na schooltijd kennelijk niet thuis troffen en zij droegen daarom de huissleutel aan een vliegertouwtje om hun nek. Zij werden 'sleutelkinderen' genoemd, een woord met de smaak van 'zielig' en ook wel iets om je ietwat voor te schamen. De maatschappij staat nu eenmaal altijd snel klaar met haar stigma's.

Tegenwoordig is dat nóg zo, maar daar wordt al rap een gat in de markt in gezien en vandaar dat er nu al een tijdje hippe bandjes verkrijgbaar zijn waaraan je geheel vrijwillig je sleutelbos om de nek draagt. De inmiddels groot geworden sleutelkinderen zullen dit verschijnsel gefrustreerd aanzien: dáár hadden ze wel eens wat eerder op kunnen komen!

Volgens mij is het begonnen bij de bermuda shorts. Al een hele tijd geleden, maar ik weet nog dat ik dacht: jeeeeezus, dat ding zou in mijn tienerjaren garant hebben gestaan voor minstens een half jaar pesterijen en een permanent imago van lulhannes!

Ik nodig u daarom van harte uit te komen met méér voorbeelden van zaken die zijn geëvolueerd van 'vreselijk fout' tot 'helemaal hip'.

Tags: