4. hoofddoekje dragen, niemand vragen (1)

Dinsdag 09 Juli 2002 in categorie Overpeinzingen & andere gedachten

[fortune cookie 4]

Hoofddoeken zijn blijkbaar een groot probleem in het hele integratiedebat. U zult zeggen: daar zijn we toch al zo'n beetje uit? Moet toch kunnen? Moeten ze toch zelf weten? Nou, zo simpel ligt dat nog niet...

'Osewiesewose' Lousewies van der Laan, Europarlementariër namens D'66, heeft na lang nadenken voor zichzelf besloten dat allochtone vrouwen bij de politie een hoofddoek moeten kunnen dragen. Moet die politiepet daar dan nog op? Of eerst de pet en daaromheen weer de doek? En als ze bij het recherchebijstandsteam komen te zitten, is de bivakmuts dan voldoende? Of moet daar ook nog een hoofddoek overheen? Kunnen vrouwen die een sluier wensen te dragen ook bij de politie? Meteen door dan maar naar voornoemd recherchebijstandsteam?
Even tussendoor: mogen mannen die bij de posterijen werken zomers in korte broek lopen?
Moeten vrouwen bij de marine ook met hoofddoek mogen lopen? Is zichzelf kaal scheren voor hen ook een optie?


Hoe dan ook: het is allemaal moeilijk doen voor niets, Lousewies! Je had je tijd beter kunnen besteden door het even op te zoeken. De verplichting tot het dragen van een hoofddoek komt in de Koran totaal niet voor! Iedereen die even de moeite doet kan er achter komen dat de verplichting tot het dragen van een hoofd- en mondbedekking voor mannen en vrouwen stamt van de religieuze gebruiken van de Zoroastriërs uit Iran. De Zoroastriërs waren allerminst Islamieten. Toen de Arabieren Iran veroverden kwamen ze in aanraking met deze gebruiken, zagen de heren dat helemaal zitten en voegden ze toe aan de Islam. Gewoon mensenwerk dus en daarom nog steeds een pijnlijk punt binnen de Islam.

Kortom: kan die allochtone agente niet gewoon 'in burger' inburgeren?