Moord

Maandag 06 Mei 2002 in categorie Politiek & Maatschappij

Pim Fortuyn is vandaag voor de studio van Radio 3 vermoord. Om tien over zes. Iedereen weet dit al, maar ikzelf wil de details ook over tien jaar nog kunnen teruglezen.
Discussies komen op gang. Verkiezingen wel of niet uitstellen? Wel uitstellen, zou ik zeggen. De democratie mag niet wijken voor terreur, hoor ik sommigen zeggen. Alsof de democratie gebaat is bij verkiezingen die zo beladen zijn met de emotie over de moord op een politiek leider. Dan zit het er dik in dat een martelaar de verkiezingen wint.

'Het gepeupel trekt samen op het Binnenhof', zou men met een soort zeventiende eeuwse dagboekzin kunnen zeggen. In de parkeergarage van het Binnenhof worden twee auto's in brand gestoken.
Met bezorgdheid zien we toe hoe extreem-rechts ogende types deze situatie uitbuiten om een rellerige sfeer te creëren.

Een vermoedelijke dader is aangehouden. Een blanke Nederlandse man. Nog geen verklaring afgelegd, nog geen motief bekend, zegt Magda Berndsen, ex-burgemeester van Beverwijk, nu korpschef van Hilversum.

Nog maar gisteren schreef ik in cynische bewoordingen over Fortuyn. Die blijven staan, alleen is de titel 'de laatste vragen voor Fortuyn' nogal navrant in dit verband. Hij heeft op populistische wijze een sterk polarisatie binnen het verkiezingsdebat geïntroduceerd. Hij heeft nog steeds geen gelijk, ook al heeft hij voor opschudding in de politiek gezorgd. Ook al verwoordde hij onvrede in de maatschappij.
Let op: zijn dood biedt een legitimatie aan allerlei foute types om hun racistisch 'gelijk' nu op straat te halen. Want het deksel is van de beerput. Er wordt nu al 'moordenaars' geroepen op het Binnenhof. Want hoewel Fortuyn het niet expliciet aan te rekenen valt, hij heeft wel bijgedragen aan een klimaat dat meer ruimte biedt aan rechts-extremisme.

Niemand hoort iemand om zijn mening van het leven te worden beroofd. Dat is een brute schande. Fortuyn had het volste recht op zijn mening. Maar zijn tegenstanders ook. Beide zijden wordt nu de mond gesnoerd.

Hij heeft zijn vader niet lang overleefd...

Tags: