wij willen chaos!

Zondag 23 December 2001 in categorie Satire

U kent de uitspraak: 'God heeft de wereld geschapen, behalve Nederland. Dat hebben ze zelf gedaan.'
En daar zijn wij dan nog trots op ook! De schepping van Nederland is grotendeels het werk van ons ministerie van Verkeer en Waterstaat. Dat had beter een ministerie van Weer en Waterstaat kunnen zijn. Want u begrijpt al waar wij heen willen: het weer deugt hier van geen kanten!

In subtropische landen als Spanje, Italie, Turkije hebben ze zomers lekker zon, zoals dat hoort in de subtropen. Maar deze winter en wel vaker des winters kunnen ze ook nog eens lekker dartelen in dikke pakken sneeuw. Dat is niet eerlijk! Wij liggen noordelijker. Dus die sneeuw hoort bij ons te liggen. Het is de wraak van God en Allah. Dat zal ons leren!
Wij moeten het hier in Amsterdam doen met een zielig wit waasje aan de randen van de stoeptegels. Wanneer wij een warme wind laten smelt het waasje weg onder onze voeten. Daarom zie je Nederlanders ook altijd met samengeknepen bilnaad over het trottoir schuifelen als het 'gesneeuwd' heeft. Anders is de sneeuwpret direct voor deze winter weer afgelopen.

Wij willen dus een ministerie voor Weer en Waterstaat. Wij willen sneeuw. En niet zo zuinig ook! Laten ze maar een flink uitpakken met dikke pakken. Wij van de 'redactie' wonen op zes hoog. Wij willen vanaf ons balkon direct de ski-piste op! Lekker loos gaan, niet gehinderd door laagbouw.
En wij willen hier ook meteen Olympische Winterspelen, ja? Nu zijn wij een keertje aan de beurt. Wij willen ook wel eens met onze bobslee met 180 kilometer per uur geflitst worden op de A2. Er zit toch geen nummerbord op... Dan slaat het tenminste nog ergens op als we elkaar in het café vragen "Wie is de Bob?".

Wij willen chaos! Chaos van ingesneeuwde dorpen, maanden achtereen afgesloten van de buitenwereld. En dan bedoelen wij niet gehuchten als Groningen of Zwolle, doe maar direct die hele Randstad. Heroïnehoertjes met zwavelstokjes langs de muren van de Koepelkerk willen wij zien! Heilsmajoor Bosshardt op een snowboard. Halleluja! Prijst het Weer!
Dit hele zielige laagland moet één besneeuwde hoogvlakte worden. Wij willen ook wel eens gratis erwtensoep als we dan toch in de file staan. Maar dit land kennende zal het wel weer alleen gratis zijn voor ANWB leden.

Zo duur zal het toch niet zijn om dit letterlijk godvergeten kleine kutland van een laag sneeuw te voorzien? Wij wedden dat in Jeruzalem nog vaker sneeuw ligt dan hier! Arafat kan straks met de arrenslee naar Betlehem! No problem there! Hier wel! Ik zie Kok nog steeds elke morgen op de dienstfiets door de druilerige grijze motregen met zijn broodtrommeltje achterop naar de carpoolplaats trappen. Altijd tegenwind. In Nederland bestaat geen 'wind mee'.
Amsterdam wordt het 'Venetie van het noorden' genoemd. Rot op zeg! Wij willen het Siberië van het zuiden zijn!

Ja, wij zijn nu echt door het lint, dat merkt u wel! Het is helaas nodig, want dadelijk ziet er eentje hier een gat in de markt en kopen we in arren moede maar plastic sneeuwpoppen bij de Hema. Dit kan toch zo niet doorgaan?


Wanneer u straks oliebollen koopt en er zo weinig poedersuiker op krijgt als we hier sneeuw hebben voelt u zich toch ook genept? Genept ja! Wij worden hier gewoon genept qua winter!
Hoe leggen wij onze kinderen uit wat sneeuwkettingen zijn? Aan de hand van plaatjes uit een SM-catalogus?

Waar moet het heen met onze cultureel erfgoed wanneer wij onze geschiedenis noodgedwongen vervalsen door de overwintering op Nova Zembla af te schilderen als de barre ervaring van Willem Barendz? Niks zeeheld. Die gozer ging gewoon op winter-sportvakantie, net als u, even lekker weg uit dit lamlendig laagveen! Even de echte blanke toppen der duinen bekijken!

Nu mag Rusland ons de winter door helpen.