In een vreemd pakhuis

Maandag 05 November 2001 in categorie Incrowd: over webloggen

Ik voel me nog een beetje een kat in een vreemd pakhuis. Dat pakhuis staat dan voor het wereldje van webloggers. Want natuurlijk ga je ook andere weblogs lezen wanneer je er zelf mee bezig bent. Het lijkt me een heel speciaal wereldje, waarin diverse mensen al 'communities' hebben gevormd.
Ik ontdekte tot dusver grofweg twee stromen. Ten eerste de mensen die het web afstruinen naar allerlei interessante links. Dat is handig, want zo kom je nog eens ergens. Ten tweede de schrijvers, die in het weblog de vervanging zien van het dagboek of er hun 'pennenvruchten' publiceren. Ik vrees dat ik tot de laatste categorie behoor.
Even tussendoor: dat 'pennenvruchten' heb ik maar efkes in Van Dale opgezocht, want je weet het nooit met die nieuwe spelling. En inderdaad: er moet tegenwoordig een 'n' tussen, kennelijk om het nog verkalkter te laten klinken dan het in de oude spelling al deed.
Maar goed, daar ben ik weer. Het is aangenaam om te zien hoeveel creativiteit er in die weblogs schuilt. Natuurlijk zijn er weblogs die eigenlijk niet meer zijn dan chatrooms vol one-liners, maar je komt ook gewoon goed geschreven stukken tegen, interessante onderwerpen en inspirerende gedachten.
De vormgeving is ook zeer divers. In veel logs wordt de vormgeving gedicteerd door de gebruikte software, maar het is soms verrassend wat mensen daar nog van maken. Een andere groep (en daar reken ik mezelf ook toe) houdt de zaken liever in eigen hand en dat levert dikwijls indrukwekkende sites op.
Ik ben niet zo'n supersurfer, dus het zal me nog wel enige tijd kosten voordat ik een flink aantal weblogs heb doorgenomen. Maar nu al weet ik dat het verschijnsel weblog een aardige aanvulling is op het meer of minder literair gebeuren in Nederland. Zonder de daarmee gepaard gaande dikdoenerij. En dat heeft als voordeel dat je je ook niet telkens in 'De Kring' hoeft te vertonen om erbij te horen.

Nu moet ik niet vergeten een paar weblogs te noemen die bij mij tot dusver wel in de smaak vielen: Francisco van Jole las ik altijd al graag, dus die noem ik eerst (eigenlijk geen weblog, maar in feite doet hij sinds jaar en dag niet anders dan het web loggen, dus die rekenen we mee).
Xiffy is nieuw, net als ik. Leesbaar (voor mij heel belangrijk) en af en toe aardige links. Wordt gebookmarked. Dat hij zich 'autobio blogt' zullen velen niet bijster origineel vinden. De vormgeving valt bij mij minder in de smaak.
Wie had ik nou nog meer gisteren? O ja, Merel Roze mag bij mij ook in de favorietenlijst. Goed geschreven, ziet er mooi en sereen uit. Bij Ecritures leerde ik eindelijk waar PageMaker's onzintekst 'Lorem ipsum dolor sit amet' nu eigenlijk vandaag komt. Dit log geeft me een gezellig cultureel gevoel en dus houd ik ook deze onder surfbereik.
Tot dusver, maar dat is nog nauwelijks ver, heb ik de indruk dat het vooral vrouwen zijn die de mooiste weblogs maken. Maar wij surfen verder, dus wordt vervolgd. Ah, op de valreep ontdek ik nog Misdruk, ook alweer van een dame. Had dus beter Miss Druk kunnen heten, of is dat flauw (net zoals we de staatssecretaris Verstand 'MissVerstand' noemen)? Voor alle duidelijkheid: haar log vind ik geen misdruk, maar lekker rustig en leesbaar.
Kortom, een vreemd pakhuis mag dan onwennig zijn, het zit vaak ook vol spannende verrassingen.

En ik had al nauwelijks tijd voor een goed boek...

Tags: