De zesjescultuur in de media
Donderdag 29 Maart 2012 in categorie Media
Media in allerlei verschijningsvormen strijden voortdurend om mijn aandacht. Als ik ze die aandacht geef, moet daar wel wat tegenover staan: een kwalitatief goed product. Ik heb nu eenmaal tijd noch geduld voor visuele of verbale rotzooi. Helaas word ik daarmee wél steeds vaker geconfronteerd bij het doornemen van het nieuws.
Het mooie vak van journalist lijkt zwaar geïnfecteerd te zijn door de zesjescultuur. Menigeen is niet meer in staat een behoorlijke zin op papier of beeldscherm te krijgen.
Wanneer je alle linguïstische bagger zou bijhouden, zou je daar op zichzelf al een weekblad mee kunnen vullen.
De laatste tijd tref ik regelmatig zinsconstructies aan die mij de nodige anuskramp bezorgen. Onbekommerd klutst men binnen één enkele zin de tegenwoordige en verleden tijd door elkaar. Neem dit recente bericht van RTV-Noord-Holland (de lokale omroep van Noord-Holland):
[Klik voor hele afbeelding]
Het gaat een tijdje goed, maar na het stopteken is de journalist snel in zijn tijdmachine gesprongen en vanaf dat moment 'live' bij het voorval aanwezig.
Uiteraard is het mogelijk om iets dat in het verleden heeft plaatsgevonden, te beschrijven in de tegenwoordige tijd. Dat geeft een zekere dynamiek en spanning aan een bericht. Maar doe het dan consequent en spring niet van de ene tijd naar de andere. Wie niet over het juiste taalgevoel beschikt om dergelijke stijlconstructies tot een solide bouwwerkt te timmeren, kan zich er beter verre van houden.
Een tweede voorbeeld komt van Dichtbij.nl, het zoveelste Telegraaf-kindje met lokaal nieuws. Daar vind ik een berichtje van dichtbijredacteur Priscilla Tienkamp. Zonder mededogen met de lezer wisselt zij gezellig per zin tussen tegenwoordige en verleden tijd. Het is van een bijna vertederende onnozelheid.
Het is moedig om dit soort kromtaal op te schrijven en toch pontificaal je naam erbij te durven zetten. Daar kan RTV-NH nog een voorbeeld aan nemen.
[Klik voor hele afbeelding]
Ondertussen moeten wij nieuwsconsumenten lijden onder het dikwijls stuitende gebrek aan vakbekwaamheid van zogenaamde mediaprofessionals. Ik wil ze toch met klem oproepen om iets anders te gaan doen wanneer ze niet in staat zijn om tenminste enkele alinea's foutloos achter elkaar op te schrijven.
Maar waarschijnlijk is het probleem nu juist dat ze het zelf niet in de gaten hebben. En er geen enkele bovenbaas is die ze eruit flikkert. Zolang dit niet verandert wil ik dat Dichtbij.nl en andere media van kleuterschoolkrantniveau héél Verweg.nl of UitMijnBuurt.nl blijven.
Tweet |