Poort van West

Geschreven voor Amsterdam Centraal

Dinsdag 08 Februari 2011 in categorie Amsterdam Centraal

Station LelylaanSoms vraag ik mezelf als burger wel eens af: zit ik nu gewoon niet op te letten of wordt iets me niet duidelijk genoeg verteld?
Het zal van allebei een beetje zijn, hoewel ik vind dat ik niet overal zelf achteraan hoef te zitten. We krijgen tegenwoordig al zóveel informatie over ons heen, dat het onmogelijk is om alles bij te houden.

Neem de informatie over het gebied rondom Station Lelylaan. Hiervoor zijn grootse plannen, waarvan de complete realisatie vele jaren zal gaan duren. Het is als inwoner van Slotervaart ondoenlijk om constant focus te houden op de voortgang van de ontwikkelingen.
Een goede voorlichting vanuit het Stadsdeel zou op gezette tijden wel zo netjes zijn. En dan niet alleen voor de direct omwonenden, maar voor iedereen in het stadsdeel.
Volgens mij kan het beter.

Dat belooft dus nog wat. Verpaupering waarschijnlijk.

Mijn aandacht werd weer gevestigd op Station Lelylaan toen ik -min of meer toevallig- een klein bericht voorbij zag komen.
Wethouder Paulus de Wilt had in november vorig jaar de plannen voor het stationsgebied gepresenteerd.
Niet aan mij. Ik wist nergens van. En met mij waarschijnlijk 99 procent van de andere inwoners van Nieuw West.

Uitchecken
De nieuwe naam voor Station Lelylaan wordt 'Poort van West'.
Dit om 'het stationsgebied meer bij de buurt te betrekken'.
Dan mogen ze eerst wel eens andersom beginnen, met 'de buurt bij het stationsgebied te betrekken'.

Want die 99 procent onwetende inwoners schrikt zich straks rot in de tram of metro. Daarin is ineens het bandje veranderd dat de halte omroept. Geen 'Station Lelylaan' meer, maar 'Poort van West. Verlaat u het voertuig? Vergeet niet uit te checken met uw OV-chipkaart'.
Volledig gedesoriënteerd vergeet je prompt dus wél uit te checken.
Want dit had je even gemist.

Stopgezet
Gaat het hele project eigenlijk nog wel door? De burger werd immers voorgehouden dat Maarten van Poelgeest de meeste bouwprojecten in de stad had stopgezet. Vanwege de crisis en de stedelijke armlastigheid.
Of worden de inwoners van Nieuw-West straks opgezadeld met een volledig uitgeklede versie van deze eens zo ambitieuze onderneming (zie de prachtige folder uit 2009 die ik ook nooit gehad heb, PDF)?

Tot dusver zie ik alleen maar kaalslag op plekken waarvan in de folder stond: 'nog geen uitwerkingsplan' (klik voor kaart).
Dat belooft dus nog wat. Verpaupering waarschijnlijk.
Vertel eens ome Paulus: hoe hangt de vlag erbij? Gerafeld of nog fier wapperend?

(De kaart in dit artikel komt uit de eerder vermelde folder van het stadsdeel)