Een knuffeldier als burgemeester

Zondag 20 Juni 2010 in categorie Amsterdam Centraal

Das MurmeltierIk was enige weken buitenslands en ik was al bang dat men buiten mijn medeweten een burgemeester in Amsterdam zou benoemen.
Maar gelukkig kon ik bij terugkomst lezen dat dit op z'n vroegst pas 23 juni het geval zal zijn.
Ik kan dus nog wat invloed uitoefenen door openlijk een kandidaat te ondersteunen.
Laat ik zeggen: Annemarie Jorritsma (VVD).
Zij moet burgemeester worden.

Op elke receptie keuvelt zij zich weer nieuwe netwerken binnen.

Aanvankelijk was ik er fel op tegen, maar een weekje verblijf in Tirol heeft mij tot een geheel ander inzicht gebracht. Het zal de kneuterige omgeving zijn geweest.
Ik zal u vertellen wat mijn overwegingen waren.

Elke stad of regio heeft een symbool nodig om zich naar buiten toe te profileren.
Opmerkelijk vaak is dat een knuffeldier.
Zo word je in Zweden of Finland doodgegooid met knuffel-elanden in alle soorten en maten.
In Tirol hebben ze de marmot, oftewel 'das Murmeltier'. Dat is Tirools voor marmot.

Profiel
In Amsterdam hadden wij altijd Job Cohen als knuffeldier. Althans, dat vonden sommigen aan de rechterkant van het politieke spectrum. Hij knuffelde vooral multiculti. Maar aangezien hij de boel daarmee goed bij elkaar hield, ligt het voor de hand dat de volgende burgemeester ook een knuffeldier moet zijn.
En volgens het profiel ook liefst een vrouw.

En toen moest ik meteen aan Annemarie Jorritsma (VVD) denken. Gek hè?
Ik zie de andere kandidaten, Eberhard van der Laan (PvdA) en Roger van Boxtel (D66/Menzis), nu niet direct in de rol van knuffelburgemeester. Daar zijn zij nu eenmaal het type niet voor.
Annemarie (VVD) wel.

Party animal JorritsmaAnnemarie is warm en gezellig. Om niet te zeggen een regelrecht feestknuffelbeest. Bij elk evenement komt ze wel een drankje nippen of een liedje kwelen. Op elke receptie keuvelt zij zich weer nieuwe netwerken binnen.
Laat ik Annemarie dus maar meteen publicitair positioneren als 'das Murmeltier (VVD) von Amsterdam', dan kunnen haar lobbyisten daarmee alvast aan de slag.  

Bestuurlijke ervaring
'Das Murmeltier' (VVD) heeft bovendien een grote bestuurlijke ervaring. Die is natuurlijk ook niet onbelangrijk. Daar kan onze stad enorm van profiteren.

Zo was zij indertijd minister van Verkeer en Waterstaat. In die rol gaf ze de aanzet tot de liberalisering van de taxibranche. Sindsdien staat deze bedrijfstak op een vrijejongensniveau dat bijna zijn weerga in de wereld niet kent. Deze kwaliteit wordt hooguit in landen als Pakistan en Albanië overtroffen.
In Amsterdam kan zij dan na al die jaren de vruchten plukken van haar eigen werk.

Ook verdiende 'das Murmeltier' (VVD) ruimschoots haar sporen op het gebied van allerlei megaprojecten, zoals de HSL- en de Betuwelijn. Als geen ander weet zij hoe je duur en kosten naar de juiste proporties moet tillen, opdat de bouwwereld er maximaal van profiteert.

Expertise
Dat kan ons bij de aanleg van de Noord-Zuidlijn alleen maar goed van pas komen. Vooral ook omdat 'das Murmeltier' (VVD) veel expertise schijnt te hebben op het gebied van grondwater en grondboringen.

Onder haar liberale bewind zal onze hoofdstedelijke infrastructuur ongetwijfeld nog meer impulsen krijgen, waarmee zij het inkomen van de bouwwereld voor de komende twee eeuwen ruimschoots veilig stelt.

Bij deze verklaar ik de verkiezingsbenoemingscampagne van 'Annemarie, das Murmeltier' (VVD) tot burgemeester van Amsterdam dan ook voor geopend, om te beginnen met dit promotiefilmpje.

Download this video.

Das Murmeltier

 
 Geschreven voor website Amsterdam Centraal
 
Ook heel interessant in dit verband

Een politiek portret van Annemarie Jorritsma, uit ons rijke archief.

Tags: