De meest zielige jongensnamen van Nederland

Zaterdag 19 September 2009 in categorie Knipsels, Observaties & Kritische beschouwingen

Foto: Nils FretwurstIk deed voor een van mijn projecten wat research naar jongensnamen. Bij de Sociale Verzekerings Bank, die onder meer de kinderbijslag uitkeert, kennen ze alle namen die het afgelopen jaar zijn gebruikt. Daar hebben ze een mooie lijst van gemaakt (PDF).
Wie schetst mijn ontsteltenis: er zitten absoluut een paar gevalletjes kindermishandeling tussen!

Zo zijn er de vaders die meer van hun auto houden dan van hun kind en dit camoufleren door ze in te schrijven onder de naam Bentley, Benz, Chevy, Cooper of Jeep.
Sommige ouders laten vanaf het allereerste begin al weten dat ze geen halfbakken prestaties zullen accepteren en noemen hun zoon Brain, Rembrandt, Roem, Ronaldo, Tien, Uniek, Wisdom, Chef of Guru. Je zou jezelf met terugwerkende kracht willen aborteren.
Het andere uiterste is ook mogelijk. Ik trof een jongen aan met de naam Geeuwke. Klinkt niet bijster geïnteresseerd.

Andere ouders sturen hun kind het criminele pad op

Ouders die vroeger veel gepest zijn proberen hun jongens bij voorbaat weerbaar te maken door hun toevlucht te nemen tot namen als Dapper en Flink. Maar pas op, er loopt er ook nog eentje rond die Flinker heet.

Anderen sturen hun kind direct bij de geboorte het criminele pad op: Boef, Rover.

Het is natuurlijk ontzettend origineel om je zoon de naam Ceasar te geven (2x), maar realiseer je wél dat er in 2008 ook twee maal een Brutus geboren is. En als we dan toch vraagtekens zetten bij Romeinse namen: met Gaius doe je een kind ook niet echt een plezier.
Historische namen zijn sowieso linke soep. Er zijn jongens met de naam Abel. Er zijn jongens met de naam Kaïn. Hopelijk niet binnen één gezin.

Een bijzonder tragisch geval betreft het kleine ventje met de naam Charlotte.
Hoe heeft dit nu kunnen gebeuren?
Ja, sorry, pikkie over het hoofd gezien...

Met naamgeving moet je als ouder zeer zorgvuldig omgaan. In lang niet alle gevallen gebeurt dat. Jongens die hun ouders bijvoorbeeld tot in lengte van jaren bijzonder dankbaar zullen blijven heten Jochie, Jupiter, Apollo, Kutsal, Aarsjia, Ollie, Pief, Shanker, Sindbad, Smiley, Spijker, Splinter, Stoffer, Vishal, Wammes en Ebenezer.

Maar toch het meest ernstige geval van ouderlijke verwaarlozing betreft het jongetje dat bij onze Sociale Verzekerings Bank staat ingeschreven onder de naam 'fictief kind'. Heel triest. En die ouders krijgen zo te zien nog kinderbijslag ook!

Fictief kind

Bron: Lijst jongensnamen Sociale Verzekerings Bank, 2008.

Foto linksboven: Nils Fretwurst

Tags: