Van Basisschool tot Boerderij

Donderdag 02 April 2009 in categorie Amsterdam Centraal

KoeienIk kreeg zomaar een berichtje van de Senior Communicatie Adviseur van de Dienst Ruimtelijke Ordening Amsterdam. Ik ben blij dat mijn vader nooit zoiets was, want een dergelijk beroep had ik als kind nooit kunnen onthouden. Maar dit terzijde.
Het berichtje meldde dat in het kader van het project Boerderijeducatie Amsterdam de komende drie jaar 600 basisschoolgroepen een dagje gaan meedraaien op een boerderij in of vlakbij Amsterdam.

Allemachtig, 600 basisschoolgroepen! Uit Amsterdam! Dat is niet niks. Dat moet niet worden onderschat. Om te voorkomen dat na afloop van dit project de hele agrarische sector overspannen is, wordt er uitsluitend gebruik gemaakt van speciaal 'getrainde boeren en boerinnen'.
Het doel is om de stadskindertjes eens te leren waar het eten op hun bord nu eigenlijk vandaan komt.

Ze weten wél waar Abraham de mosterd haalt...

Dat weten ze niet, zo is gebleken.
Ze weten tegenwoordig wél op jonge leeftijd waar Abraham de mosterd haalt, maar niet hoe Albert en Dirk aan hun melk komen.
De koe is een decoratie op dat groene spul langs de A4. En kipfiletjes zullen wel ergens aan de bomen groeien.
Het is toch eigenlijk treurig dat wij het in dit land zo ver hebben laten komen.

Zou de Senior Communicatie Adviseur de kinderen eigenlijk meenemen naar biologische boerderijen of naar de bioindustrie? Krijgen de kinderen het verschil te zien tussen dierwaardig leven en uitbuiting?
Worden islamitische kindertjes blootgesteld aan varkens? Hoe staan de ouders tegenover koeknuffelen voor minderjarigen?
Ja, daar moet misschien nog wel eventjes goed over worden nagedacht, anders krijgen we kritische vragen in de raad of zelfs schandalen.

De kinderen kunnen ook mooi eens kennismaken met typisch agrarische zaken als de hooivork, de riek, de beerput, de giertank en het schrikdraad. Daar kun je stuk voor stuk heel geinige dingen mee doen.
Nee, ik zie het helemaal zitten, dit mooie initiatief.
Het is natuurlijk wél even afwachten of de kinderen na terugkomst nog melk en eieren lusten.

Tags: