Hoe een bedrijf zichzelf de das omdoet

Dinsdag 23 September 2008 in categorie Criminaliteit en recht

'Wie geschoren wordt moet stilzitten', is een oude wijsheid onder handelaren op de effectenbeurs. Die wijsheid was niet besteed aan het bedrijf Nuadam.nl, waarover ik afgelopen weekend op Amsterdam Centraal publiceerde. Dit naar aanleiding van een eerder artikel.
Vanwege onze kritische publicaties begon Nuadam.nl te dreigen met juridische stappen. Dat is niet slim als je zelf wat minder netjes zaken doet en wanhopige woningzoekenden de illusie geeft dat ze via jouw bedrijf tegen betaling woonruimte kunnen vinden. Die kans is er weliswaar, maar groter is de kans om voor negentig euro per maand financieel uitgekleed te worden via een nutteloos sms-abonnement.

Het is ook vooral niet slim omdat internet een niet te onderschatten machtsfactor blijkt. Binnen korte tijd had het bericht over de praktijken van Nuadam.nl zich naar alle kanten verspreid, stond er de volgende dag een reportage op Campus.tv en vroeg de Amsterdamse Dienst Wonen het bedrijf om opheldering. Hangende het onderzoek werd Nuadam.nl verwijderd van de website van de Dienst. Wanneer het die opheldering niet kan geven is het z'n vergunning kwijt. Dan is het waarschijnlijk einde bedrijf.
Intimiderend gebruik van het recht
Al eerder liet de weblogwereld haar spierballen zien in andere affaires. Zo werden het afgelopen jaar Cossmozz (incassobureau voor auteursrechten), Swordstone en de Buma/Stemra uitvoerig in de tang genomen. Los van de vraag of deze bedrijven formeel en juridisch in hun recht stonden, de commotie en verontwaardiging laaide vooral op door het intimiderend gebruik van dat recht. Hoge schikkingen afdwingen onder dreiging met rechtszaken werd als 'chantage' ervaren.

Er zitten voor- en nadelen aan die 'macht van internet'. Het nadeel is het risico van willekeur, hetzes en het moderne volksgericht. Digitale eigenrichting. Voordat er een rechter aan te pas komt is het kwaad al lang en breed geschied, zijn reputaties geruïneerd en leiders noodgedwongen opgestapt.
Voordeel is de grotere mogelijkheid van weerwerk tegen financieel machtige tegenstanders. Ons rechtssysteem is nu eenmaal minder toegankelijk voor de minder draagkrachtigen dan voor de rijken. Financieel sterke partijen die de burger wel eventjes kapot zullen procederen moeten tegenwoordig ook rekening houden met omvangrijke reputatieschade via internet. Die valt nauwelijks meer te repareren en blijft tot in eeuwigheid aan je naam kleven. We hoeven niet meer de straat op om te demonstreren tegen onrecht, we starten gewoon een venijnige discussie op internet.

Onze wetgevende macht en justitie sloffen mismoedig mijlen achter deze moderne ontwikkelingen aan, nog niet eens in staat om hun eigen floppy's, usb-sticks of oude computers van de straat te houden. Het zal nog lang duren voordat ons rechtssysteem weer een beetje bij de tijd is.

Update 15-10-08: De gemeente Amsterdam heeft inmiddels de vergunning van Nuadam.nl ingetrokken en het bedrijf moet per direct z'n activiteiten beëindigen. Overwinning voor Amsterdam Centraal.

Tags: