Een orkaan in een glas water

Dinsdag 02 September 2008 in categorie Media

Nou, dat viel weer behoorlijk tegen met die orkaan Gustav. Hadden ze ons eerst de hele week zitten opnaaien met hoe erg het allemaal zou worden, best kans dat New Orleans weer onder zou lopen, iedereen evacueren, Republikeinse Conventie inkrimpen, George Bush dit keer wél op tijd uit z'n bed bellen: ging het hele mediafeest niet door!

We hadden er dagenlang naartoe geleefd! Het was ver van ons bed dus het mocht! Elke avond werden we op het journaal lekker gemaakt met de satellietbeelden van Gustav met z'n enge oog.
Het ging allemaal als een nachtkaars uit.
Daar neem je nou vrij voor!
Daar mag wel een schepje bovenop!
Dat doen die orkanen trouwens wel vaker. Boven zee de grote jongen uithangen, in 't voorbijgaan een paar eilandjes kapot treiteren (kunst!), maar boven het vasteland ineens slappe knieën krijgen. Zakken ze af tot een briesje van de eerste categorie. Typisch Amerikaans eigenlijk. Veel beloven ('weapons of mass destruction'), maar als puntje bij paaltje komt blijkt er niks aan de hand.

Gustav was feitelijk ook zo'n 'weapon of mass destruction'. Allemaal gebakken lucht, een orkaan in een glas water. En wij trappen er weer in, net als bij Irak.
Onze waterbouwkundig ingenieurs hadden nota bene hun koffers al gepakt in het halletje staan. Konden ze opnieuw de grote jongen uithangen daar in de States, net als toen bij Katrina.
- Ja, die dijk is ook veel te laag, dat gaan niet werken zo, dat gaat er op z'n minst overheen klotsen, daar mag wel een schepje bovenop!

Ze worden trouwens overmoedig, die jongens van de waterbouw, heeft u dat gemerkt? Hebben ze eerst met veel kunst een vliegwerk al die Deltawerken aangelegd, gaan ze hier en daar weer dijken doorsteken. Wij weten precies wat we doen, alles onder controle.
Straks zetten ze heel Zeeland weer gewoon onder water.
- Ja, hoor eens: het water moet toch érgens heen! Pak maar een dweiltje!

Nu ik toch aan het afdwalen ben: is het u opgevallen dat als Gerrit Hiemstra aan de beurt is om het weer te voorspellen, het dan altijd kutweer wordt?
Zijn daar eigenlijk statistieken van? Wie over het algemeen het lekkerste weer voorspelt bij het journaal? Marjon de Hond, Gerrit Hiemstra, Erwin Krol of Marco Verhoef (u weet wel, die knaap met die autoverkoperskop)?
Daar kunnen ze bij het journaal hun voordeel mee doen natuurlijk. Weg met al die moeilijke weerkaarten, gewoon even een foto in beeld van één van die vier.
Gerrit Hiemstra? O, dat wordt niks morgen.
Marjon de Hond? 't Kan vriezen, 't kan dooien.
Erwin Kroll? Hittegolf! Ja, die man is zo'n klimaatpositivo, die weet het altijd zo te brengen dat je zelfs bij vijf graden onder nul nog je bermuda uit de kast rukt.
Marco Verhoef? Het wordt weer tijd voor de APK!

Momentje, ik moet even uit het raam kijken. Ja, ik woon hier op zes hoog, dus ik krijg normaal niet zoveel mee van wat er allemaal op straat gebeurt (gelukkig!), maar volgens mij hoor ik hier een scheepstoeter voor m'n deur.

Tags: